Grčka
Grčka

Grčka je Helenska republika država na krajnjem jugoistoku Evrope na jugu Balkanskog poluostrva.
Smeštena je na raskršću između Evrope, Bliskog istoka, i severne Afrike, između Egejskog mora na istoku, Jonskog mora na zapadu, i Sredozemnog mora na jugu.
Graniči se sa Albanijom, Republikom Makedonijom, Bugarskom i Turskom.

Najveća je država na Balkanu, Grčka obuhvata preko 1400. ostrva od kojih su najznačajnija Krit, Rodos, i Krf. Prema podacima Grčka ima preko 11 miliona stanovnika a pola stanovništva živi u Atini, Solunu i Patri. Veći gradovi su Iraklion, Volos, Larisa i Rodos. Oko 95% građana su Grci, a najbrojnija nacionalna manjina su Albanci sa oko 4% stanovnika. Službeni jezik je grčki, a dominira pravoslavno hrišćanstvo. Istorija grčke države vuče korene iz Antičke Grčke a sama Grčka smatra se i kolevkom moderne evropske civilizacije. Grčka je domovina savremene demokratije, Olimpijskih igara, evropske književnosti, političkih nauka, filozofije.

Na Uneskovoj listi nalazi se 17. lokaliteta širom grčke svetske baštine. Moderna Grčka nastala je 1830. godine nakon pobede u ratu za nezavisnost protiv Osmanskog carstva. Grčka je članica mnogih političkih međunarodnih, ekonomskih, i vojnih organizacija, među osnivačima je OUN ujedinjenih nacija, deo je NATO pakta, deo je Evropske unije i Evrozone. Grčka se ubraja u visokorazvijene države sa visokim životnim standardom. Grčka ima mediteransku klimu, sa blagim zimama i suvim letima.

Najstariji dokaz ljudskog prisustva na Balkanu datiran u 270.000 pre nove ere u pećini Petralona u severnoj grčkoj pokrajini Makedoniji su najstariji u Evropi za nekoliko vekova, početak evropske istorije počinje dolaskom Grka. Moderna Grčka je nastala sa odbacivanjem turskog ropstva. Zemlja je postala priznata u svetu kao nezavisna država a od 1830. godine prva monarhija je uspostavljena.
Grčka je imala pobede i poraze, kraljevina je bila sve do 1973. godine kada je proglašena republika čiji je prvi predsednik bio Jorgos Papadopulos. Za Grke porodica, religija, tradicija i obrazovanje, predstavljaju glavne vrednosti. Grčka ima jednu od najboljih kuhinja u svetu, maslinovo ulje je obavezno, dok su baklave i voće sastavni deo obroka.
Grčku mnogi nazivaju kolevkom moderne civilizacije, zemlja je vina i maslina, zemlja sportskih igara, zemlja tri hiljade ostrva, predivnih plaža, zemlja Zevsa, Apolona, Posejdona, Afrodite, zemlja Platona, Sokrata, Aristotela, jednom rečju Grčka je majka sveta.

Zbog prirodnih lepota, mediteranske klime, neprocenjivog kulturnog i istorijskog blaga, postojbina je najstarijih civilizacija koje su svetu podarile demokratiju, razvile medicinu, politiku, psihologiju, filozofiju, matematiku i fiziku. Većina svetskih reči i izraza bazira se na grčkom jeziku. Grčka je najstarija država starog kontinenta i predstavlja horizont evropske kulture i civilizacije. Ljudi su vedri, srdačni, i gostoprimljivi. Grčka dela napisana još pre nove ere i dalje se čitaju, a grčke drame se izvode širom sveta.

Tradicionalni ples Grčke je sirtaki, a instrument buzuki, kada je reč o hrani Grci su poznati po specijalitetu Giros komadi mesa u hlebu, a obavezna je i njihova rakija uzo i metaksa, kao i grčki vinjak. Atina je glavni grad Grčke jedan je od najlepših na svetu, Akropolj je grad na vrhu koji je od starina bio središte i centar Atine. Grčka je prelepa zemlja i svake godine je sve popularnija i posećenija.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9
Petarda tzv. Kosova

"Petarda" tzv. Kosova

Tzv. Kosovo je u grupi 2 C Lige nacija pobedilo Kipar sa 5:1, u meču koji je odigran u Prištini.. Prvi gol za domaću selekciju postiže Florent Muslija u 22. minutu, a Donat Rudhani u prvom minutu nadoknade povećava rezultat. U nastavku golove za tzv. Kosovo su upisali Eljbasan Rašani u 47, Vedat Murići u 52. i 84. minutu. Jedini gol za Kipar postigao je Valentin Roberž u 81. minutu. Fudbalska reprezentacija Grčke pobedila je u Atini selekciju Severne...

Izvor: B92, 27.Sep.2022, 23:32

Detaljnije >>

Pobede Grčke i Kosova u Ligi nacija C

Fudbalska reprezentacija Grčke pobedila je večeras u Atini selekciju Severne Irske sa 3:1, u meču poslednjeg šestog kola Grupe 2 Lige nacija C.

Izvor: NoviMagazin.rs, 27.Sep.2022

Detaljnije >>

Šešelj i njihova Srbija

Ništa se u životu ne događa slučajno i na svetu ništa nije od juče. Još pre dve i po hiljade godina grčki filozof...

Izvor: Danas, 27.Sep.2022

Detaljnije >>

Drugo mesto niških basketaša u kolicima u Sofiji

  NIŠ.                                Niški košarkaši u kolcima nastavljaju sa međunarodnim aktivnostima i uspesima. Proteklog vikenda bili su sa dve ekipe bili gosti na turniru basketa u kolicima koji se tradicionalno održava na jednom od centralnih sofijskih trgova – na platou Nacionalnog dvorca kulture. U konkurenciji ekipa iz Bugarske, Srbije i Grčke, „trojka“ u sastavu Dejan Šimandli, Nemanja Tadić i Filip Jovanović je osvojila drugo,...

Izvor: JUGpress.com, 27.Sep.2022

Detaljnije >>

NESUGLASICE: Stefan Jović još uvek nije potpisao za Zvezdu! Jedan detalj je problem

NESUGLASICE: Stefan Jović još uvek nije potpisao za Zvezdu! Jedan detalj je problem

Neočekivane komplikacije.. Srpski košarkaš Stefan Jović nalazi se na korak od potpisa za Crvenu zvezdu- preneli su grčki mediji. Međutim, situacija se u poslednjem trenutku promenila. Naime, plejmejker je prihvatio finansijske uslove, koji iznose između 250.000 i 300.000 evra po sezoni,...

Izvor: SrbijaDanas.com, 27.Sep.2022

Detaljnije >>

Erdoan prozvao Zapad da štiti teroriste

ANKARA - Ubice koje su prolile krv naših građana priznate su u gotovo svim zemljama Evrope, a posebno u logoru Lavrion u Grčkoj, kaže turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan.

Izvor: Nezavisne Novine, 27.Sep.2022

Detaljnije >>

NISU NAM RAVNI Erdogan upozorava: Ako krenete na Tursku, zaglavićete se u blatu!

"NISU NAM RAVNI" Erdogan upozorava: Ako krenete na Tursku, zaglavićete se u blatu!

Grčka nije ravna Turskoj i zaglaviće se u blatu ako se suoči sa Ankarom, upozorio je danas turski predsednik Redžep Tajip Erdogan koji je kritikovao Atinu zbog navodne militarizacije ostrva u Egejskom moru.. Erdogan je posle sastanka turskog kabineta kazao da je pravi cilj konfrontacionog stava Atine prema Turskoj ometanje napretka zemlje, prenela je Raša tudej. - Ovo je opasna igra za grčke političare, grčku državu, grčki narod i one koji ih koriste kao marionete,...

Izvor: SrbijaDanas.com, 27.Sep.2022

Detaljnije >>