Izvor: RTS, 27.Nov.2022, 07:16

Danas su Božićne poklade - poslednji dan pred Veliki post

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju praznik posvećen Svetom apostolu Filipu, ali i Božićne poklade, koje najavljuju sutrašnji početak šestonedeljnog Božićnjeg posta.
Sveti apostol Filip jedan je od dvanaestorice apostola, rodom iz Vitsaide kraj jezera Galilejskog. Odazvao se pozivu Hrista, i postao njegov učenik. Po silasku Duha svetoga, revnosno je propovedao Jevanđelje u Aziji i u Grčkoj. Stradao je raspet naopako na drvetu. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Mošti Svetog Filipa prenete su kasnije u Rim.

Danas su i Božićne poklade - dan uoči početka Božićnjeg posta i poslednji dan kada je dozvoljeno jesti meso, jaja i beli mrs u ovoj godini.
Prema starom narodnom verovanju, trebalo bi danas pripremiti bogatu večeru i veseliti se sa svojim ukućanima.
Smatra se da su poklade i dan za praštanje, kako bi se ušlo u post bez greha.
Većina običaja vezanih za ovaj dan vezana je za zaštitu od duhova i nečistih sila pa nisu retke povorke maskiranih likova, preskakanje vatre ili trljanje belim lukom.
Pogledaj vesti o: Grčka

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.