Кан: Филмски фестивал обележио рекордан број редитељки и повратак Џонија Депа

Izvor: GradskeInfo.rs, 22.Maj.2023, 12:25

Кан: Филмски фестивал обележио рекордан број редитељки и повратак Џонија Депа

Овогодишњи Филмски фестивал у Кану обележио је рекордан број филмова жена редитеља, као и повратак глумца Џонија Депа. Фото: Танјуг/Photo by Vianney Le Caer/Invision/AP Протест глумица против штикли и правила је тема дискусије сваке године у Кану, а ове године је место жена на црвеном тепиху >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << и на филму уопште било под већом пажњом на фестивалу, пише данас Тајмс.
Глумица Кејт Бланшет скинула је штикле као знак протеста док је излазила на сцену на забави коју су организовали магазин „Верајети“ и Златни глобус.
Ципеле су дуго биле симбол у Кану, који има прећутно правило да жене носе високе потпетице на црвеном тепиху.
Глумица Кристен Стјуарт скинула је 2018. године своје ципеле на штиклу и попела се боса уз црвене степенице, опонашајући глумице Џулију Робертс и Сашу Лејн које су то учиниле две године раније.
Бланшет је скинула ципеле на штикле у знак солидарности са женама у Ирану. Бланшет је уручила награду за изузетно уметничко достигнуће иранско-француској глумици Захри Амир Ебрахими и тада је узела трофеј и нашалила се: „Ово је да се избоду сви који стају на пут правима жена“.
Француски синдикат ЦГТ најавио је да ће прекинути снабдевање струјом фестивала у Кану у знак протеста против пензионих реформи француског председника Емануела Макрона, а планирани су и велики протесни маршеви у том граду. Ипак, прва седмица фестивала прошла је са мало напетости између демонстраната и полиције. Уместо тога, директор фестивала, Тијери Фремо, замало се нашао на погрешној страни закона након што га је зауставио полицајац због пребрзе вожње електричног тротинета тротоаром.
Фремо (62) је изазвао запрепашћење изјавом да га „није брига“ за контроверзно суђење за клевету које је водио Деп против бивше супруге Амбер Херд. Премијера Деповог првог филма у последње три године под називом „Жана ди Бари“ изабрана је да отвори фестивал и наишла је одобравање публике у Кану и седмоминутне овације Депу.
Devetominutne ovacije nakon projekcije Skorsezeovog novog filma u Kanu

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Кан: Филмски фестивал обележио рекордан број редитељки и повратак Џонија Депа се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.