Izvor: GradskeInfo.rs, 11.Mar.2024, 11:58

Нема где нас нема! Ово су Срби који су освојили Оскара, а један је радио и Супермена- Од Сомбора преко Ужица до најпрестижније награде у филм

Да су Срби успешни у свим сферама уметности и јавног живота, у прилог иде чињеница да је чак четворица Срба успела да победи у трци за једну од најпрестижнијих награда у свету филма. Фото: Pexels Први међу једнакима је Стојан Тешић, познатији у Америци као Стив Тешић (Steve Tesich), рођен >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << 1942. године у Ужицу, а као тинејџер сели се у САД са родитељима. Дипломирао је на Универзитету у Индијани. Писао је позоришне и филмске комаде. Награђен је Оскаром за најбољи оригинални сценарио за филм “Четири пријатеља”, 1979. године. Филм прати четворицу другова који су завршили средњу школу, а главне улоге добили су Денис Квејд, Денис Кристофер, Данијел Стерн и Џеки Ерл Хејли.

Карл Малден или Младен Секуловић, рођен је 1912. године у Чикагу. Био је српско-чешког порекла, а отац је за послом отишао у САД из Билеће. Говорио је српски језик течно и радо говорио о свом пореклу. Снимио је чак 65 филмова. Посрећило му се за филм “Трамвај звани жеља”, 1951. године, у којем је са тада мање познатим Марлон Брандом. Три године касније био је опет номинован за Оскара у филму “На доковима Њујорка”, где је глумио католичког свештеника. Појавио се на додели Оскара 2007. године, у својој 95. години живота, а две године касније преминуо је у Лос Анђелесу.
Малден има и своју звезду на Булевару славних, а 2004. године одликован је орденом Светог Саве, првог степена, у Београду. Имао је један од најдуговечнијих бракова у Холивуду, са Моном Гринберг био је чак 70 година у брачној заједници.
Фото: Karl Malden, Wikipedia Земунац Зоран Перишић рођен је 1940. године, али је своје детињство провео у Прокупљу. Како је истакао филмски продуцент Ричард Донер: “Да није било Перишића, не бисмо имали филм”. Мислио је на једно од својих најбољих остварења, филм “Супермен” из 1978. године, у којем је Оскара добио Србин за специјалне ефекте. Захваљујући Перишићу, први Супермен Кристофер Рив, је годинама летео на фимском платну, а откриће летења је названо по њему- “Зоптик”.
Јожеф Михаљ Киш, био је најмлађе од 12 деце Јожефа Киша, сомборског трговца. Рођен је 1899. године, а од ране младости био је заљубљеник у фотографију. Први фотоапарат купио је себи за 18. рођендан и тада почиње да исписује историју.
Јожеф је успео да избегне служење аустроугарске војске пред крај Првог светског рата и само са векном хлеба, флашом воде и апаратом у торби, у јануару 1921. бродом из Трста до Француске, а затим бродом “Aquitania” стигао је до Њујорка. Према подацима које је дао америчким властима написао је да је неожењени Немац, да има 21 годину, да говори три језика, као и да ће боравити код свог ујака Фреда Стоблера, у Детроиту.
Фото: PrtSc/Jožer Kiš, treći s leva Наш сународник је пет пута био номинован за Оскара, да би коначно најпрестижније признање у филмској индустрији добио 1966. године за филм “Брод лудака”.
 
 
Vučić: Prosečna plata 2027. godine 1.400 evra, zato očekujem veći povratak ljudi u Srbiju

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Нема где нас нема! Ово су Срби који су освојили Оскара, а један је радио и Супермена- Од Сомбора преко Ужица до најпрестижније награде у филмској индустрији (ФОТО) се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.