Izvor: Poznati.info, 14.Mar.2018, 13:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jana Todorović

Jana Todorović je poznata folk pevačica koja je otpevala hitove “Šta će ti pevačica”,”Tužni se smeju najlepše”, “Odvedi me srećo”, “Princeza”, “Crna kutija”, “Barbar”, “Ostavi mi drugove”, “Jana dva” i mnoge druge. Pevanjem je počela da se bavi već s 14 godina, a jedno vreme je radila i kao nastavnica u školi. Prvi album je objavila 1992. godine.

Obrazovanje

Pohađala je Srednju muzičku školu “Stevan Mokranjac”. >> Pročitaj celu vest na sajtu Poznati.info <<

Privatni život

Jana, pravim imenom Dragana, je rođena 15.3.1974. godine u mestu Babin Most blizu Prištine. Još kao dete je volela pesmu pa je često uz pratnju brata Dejana znala zapevati roditeljima i najbližoj rodbini.

Sa suprugom Ivanom se venčala u Nemačkoj pre više od 20 godina, a kaže da njihov brak funkcioniše savršeno kao i prvog dana. Jana je 2006. godine u Los Anđelesu rodila ćerku Kristinu.

Posao

Janini počeci se vežu uz jednu kafanu u Obiliću, u kojoj je ona uz pratnju brata i roditelja nastupala od svoje 14. godine. Svi su bili iznenađeni kad se pred njima pojavila mlada devojka s belim ogrtačem i roze šeširom, ali kad je pustila glas i zapevala pesme “Što me pitaš kako živim” i “Odakle si sele”, bilo je jasno da će jednog dana postati uspešna.

Kad je završila srednju muzičku školu objavljena je njena prva ploča “Imam moć”, ali zbog slabe promocije nije bila zapažena. Nakon toga se odlučila ostaviti mikrofon i počela je da radi kao nastavnica muzičkog u jednoj školi u svom rodnom mestu.

Kasnije opet počinje pevati po kafanama na Kosovu, a jednom prilikom ju je tada popularna pevačica Marina Živković čula kako peva i preporučila svom prijatelju Ivanu Todoroviću, koji je držao lokal u Mičigenu.

Pošto je bilo jasno da će na Kosovu doći do rata, Jana je donela odluku da ode u Nemačku i tamo pokuša da napravi nešto od svoje karijere. Kasnije zajedno s Ivanom iz Nemačke odlazi u Beograd, u potragu za izdavačkom kućom i saradnicima.

Po dolasku je snimila nekoliko pesama i počela raditi na novom albumu. Album pod nazivom “Jana” izlazi 1998. godine u ZAM produkciji. S tog albuma se izdvojila pesma “Sokolica” s kojom se Jana pojavila na Pink televiziji i skrenula pažnju na sebe. Njene pesme su se mogle čuti na gotovo svim radijskim stanicama u Srbiji i svi su bili oduševljeni njenim glasom i lepotom.

Kasnije napušta ZAM produkciju i odlazi u Grand u čijoj je produkciji izdala albume “Prolaznica”, “Jana”, “Prevara do prevare” i “Jana 5”.

Nakon toga njen suprug Ivan osniva VIP produkciju i ona prekida saradnju s Grandom i 2003. godine objavljuje album “Koje li su boje njene oči” na kojem su se, osim istoimene naslovne pesme, našle i pesme “I lomi i moli,”, “Rame uz rame”, “Svi dignu ruke”, “Duh iz lampe”, “Evo ja ću”, “Zidovi”, “Kad slavuji zapjevaju”, “Srećna Nova” i “Za mene se zna”. Iako je album izdala novootvorena produkcijska kuća i nije bio preterano reklamiran, pesme su pronašle put do javnosti i postale hitovi.

Jana 2005. godine izdaje novi album pod nazivom “Jana 7” s pesmama “Stari prevarant”, “Crna kutija”, “Zabranili ženi piće”, “Ja sam tvoja”, “Troši me ove noći”, “Sunce sjalo”, “Cena tuge”, “Imam pravo”, “Malo magije” i “Ne pitaj”.

VIP produkcija je objavila i njena sledeća dva albuma – “Ne pitaj” i “Kući, kući”, a onda 2011. godine izdaje novi album za Grand produkciju.

2016. godine je objavila tri nove pesme “Pozajmljeno srce”, “Bitanga” i “Moj je život kao pesma kafanska” te duet “Sipaj mi duplo” s DJ Denijem, a 2017. je u saradnji s Đanijem i MC Stojanom objavila pesmu “Pevačica”.

Najveća dostignuća

Jana je već više od 25 godina na muzičkoj sceni, a njeni hitovi se pevaju na svim velikim slavljima i gotovo je nezamislivo da neko od njih prođe bez Janine pesme.

Nastavak na Poznati.info...






Povezane vesti

Devedesetih su muškarci ludeli za njom, a ova naša pevačica danas je PROFESORKA i izgleda potpuno drugačije

Izvor: Blic, 15.Mar.2018, 08:31

Pop pevačica sa svega dvadeset godina počela je profesionalno da se bavi muzikom, dok je tokom srednje škole objavila svoje prve pesme. Bila je kompozitor i tekstopisac na izborima za Pesmu Evrovizije 1991. i 1992. godine.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Poznati.info. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Poznati.info. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.