Ateist Rep: Pank nije deda!

Izvor: Prva.rs, 04.Apr.2014, 11:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ateist Rep: Pank nije deda!

Radule ( gitara), Atzke (bubnjevi), Leki (basista) i Dr Pop (pevač) za subotu u Areni najavljuju 50 minuta žestoke svirke kojom će nas prošetati kroz najveće hitove „poznate deci, sredovečnim i starijim ljudima“.
A najveći hitovi nastajali su 25 godina. Od onog dana kada su su se oformili radi dobrog zezanja, a postali neizbežni deo naše pank scene. Zanimljiv razvojni put, rekla bih.
ATZKE:  Neko bi rekao da  je trnovit put do zvezda. Ne znam, javićemo kad stignemo tamo. Vrlo dinamičan put sa puno mogućnosti koje su iskorišćene na pravi način. Puno zabave i poneka gorka pilula.
Novi album  izlazi krajem godine, a mi smo nestrpljivi da saznamo kakve su pesme!
RADULE: Videćemo kakve su kada završimo sa snimanjem, za sada je radna komisija zadovoljna postojećim rezultatima, ali nas čeka još puno posla...
DR POP: Ostajemo na istom kursu kojim smo zaplovili pre 25 godina, s tim da smo vremenom evoluirali i neke poruke će možda zvučati britkije i direktnije. Pesme su po meni super, potpuno primerene trenutku, kako jubileja, tako i momenta u kom živimo. Neke fanovi već dobro znaju, neke samo naslućuju.
Već se vrti spot za pesmu “Drugo pakovanje” kojom najavljujete album. Frka mi je da pitam, ali ću da pitam: Šta je drugo pakovanje?
LEKI: Pa, isto s….upravljanje društvom (državom, lokalnom zajednicom) je posao koji neko mora obavljati, ali kod nas još nije razvijena ni svest o odgovornosti tog posla, kao ni mehanizmi kontrole vršilaca tih dužnosti. Svi upadaju u istu kaljugu korupcije i zloupotrebe institucija neophodnih za funkcionisanje jednog savremenog društva.
I pre 25 godina, kao i sada, Ateist Rep je glasan: ne ćuti, već udara. Posle 25 godina, sa sigurnošću možete da kažete...
LEKI: ... Nisam pogrešio! Što kaže naš „Letnji hit“:  I sutra da mogu, ja opet bih isto...
Ateist Rep je nastao na spontan način, a razne teorije o poreklu imena kruže čaršijom već dve i kusur decenije.
ATZKE: Veće staraca prepričava tu priču godinama svaki put u kraćem obliku. Šta god da kažu ne verujte im! Sve je bilo slučajno...
RADULE: Ateist Rep je trebalo da bude jednokratni projekt povodom grupnog koncerta novosadskih bendova sa tadašnje alternativne scene koji se nastavio i razvio u sada već dvadesetpetogodišnju stihiju. Jednostavno smo imali višak slobodnog vremena koji smo prvobitno kanalisali u zajebanciju kroz muziku, tekstove i nastupe, a s protokom vremena dobili smo na patini i širini u duhovnom i fizičkom smislu. U suštini, bend je bio koncipiran kao zajebancija u kojoj se kao semplovi koriste delovi nekih pesama, otuda veza sa repom., A ateizmom smo boli oči novovercima, koji su se naprasno osvestili tih godina, a nisu uopšte ukapirali iskrenu veru i život kao najlepši dar prirode, vanzemaljaca, nekog projektanta ili slučajnosti - nebitno čega. U vreme kada smo nastali, primetno se uvećavao broj verujućih, pa smo time hteli da skrenemo pažnju da ne podležu svi modnim trendovima te vrste. U međuvremenu je verujućima ostalo samo da veruju, jer su radije verovali, a ne razmišljali svojim glavama, pa im je sada još gore, a mi smo tu da ih i dalje svojim neverujućim blebetanjem podsećamo na to da mozak ne služi da đubri koren dlake na temenu glave. Poslednjih godina primetna je ekspanzija muzičkog pravca nazvanog Ateist rep, što se može proveriti guglanjem na tu temu. Postoji i verzija odgovora na to pitanje da smo loše spelovali 80's rap koju potežemo kada nam dosadi pravi odgovor.
Kakva je muzika danas?
LEKI: Danas ima jako mnogo najrazličitije muzike, i to odlične, i sve je dostupno zahvaljujući internetu. Naravno, ima i gomila smeća, ali ako uspete da zaobiđete tržišno-marketinške napade i kao i naš specijalitet- politički protekcionizam, i naravno ako imate vremena da istražujete- široki svet mogućnosti je pred svima...
Starije generacijen (da ne bude zabune, pripada joj i moja malenkost) imale su sreću da "odrastaju" u SKC -u, na Akademiji i KST-u. I za Ateiste ta mesta imaju poseban značaj:
RADULE: Kultna mesta beogradskog podzemlja i nadzemlja – nagledao sam se dobrih bendova na tim mestima od kraja osamdesetih do sada.
ATZKE: Svaki od tih ispita smo polagali više puta, uspešno. Danas mi u tom krugu fali četvrto mesto koje je devedesetih bilo vrlo aktivno, a to je brza hrana na Slaviji. Posle iscrpljujućih nastupa radovali smo se  tome kao mala deca.
DR POP: Svako je od navedenih kultno mesto, meni lično KST je sto kopalja iznad, iz više razloga, ličnih i ostalih.
Najbolji koncert na kom ste bili?
RADULE: Ima ih više, jedan od njih je nastup „Ministry“ na Exitu. Svu težinu sveta su sručili sa bine, bar sam ja to tako doživeo.
ATZKE: Manu Chao na Exitu.
DR POP : Green day u Budimpešti, pre tri kusura godina.
Najdraža pesma?
LEKI: Od naših, definitivno „Pesma za kraj“ koja je puna životne mudrosti čijih načela ću se, nadam se, setiti i pridržavati kada dođe vreme za to...
DR POP: „U zmajevom gnezdu“ od Ateist Repa, a ukupno gledajući „Mala vida“ od grupe „Mano negra“
Za koji film biste voleli da ste vi pisali muziku?
LEKI: Ako je to pitanje u smislu koju bih muziku iz filma rado prisvojio i potpisao, onda je to sigurno „Dobar, loš, zao...“
RADULE: I meni je to prvo palo na pamet!
DR POP: Za italijanski film „Ružni, prljavi i zli“ Etorea Skole iz 1976. godine.
ATZKE: Voleo bih da smo radili muziku za neki crtani film, tipa Gustav. To bi bila ludnica.
I, za kraj, logično: Punk is:
RADULE: ...dead?
DR POP: Nije deda, a šta je, ko će ga znati...
ATZKE:.. Alive and kicking.

Nastavak na Prva.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Prva.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Prva.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.