Umro Mark Rič, kralj robe

Izvor: B92, 26.Jun.2013, 16:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Umro Mark Rič, kralj robe

Ženeva, Tal Aviv -- Trgovac i finansijer Mark Rič, poznat kao kralj robe, koga je Bil Klinton pomilovao pred sam kraj mandata, umro je danas u Švajcarskoj u 79. godini.

Ričov portparol Avner Azulaj u Izraelu najavio je da će sutra biti sahranjen u toj zemlji.

Rič, između ostalog trgovac naftom i metalom, pobegao je iz SAD u Švajcarsku 1983, nakon što je optužen za prevaru, reketiranje i trgovinu s Iranom tokom krize s taocima u američkoj ambasadi u Teheranu i što >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je izbegao da plati više od 48 miliona dolara poreza na prihod.

Ostao je na listi najtraženijih američkog Federalnog istražnog biroa (FBI) sve do januara 2001. godine, kada ga je Klinton pomilovao.

U slučaju da je proglašen krivim mogao je biti osuđen na više od 300 godina zatvora.

Rič je, međutim, za dlaku izbegao hapšenje u Finskoj, Nemačkoj, Velikoj Britaniji i Jamajci do pomilovanja i to baš na dan kada je tadašnji američki predsednik Bil Klinton ključeve Bele kuće predao Džordžu Bušu mlađem, navodi AP.

Ričova bivša supruga Denis Rič dala je preko 200.000 dolara političkih donacija za Demokratsku partiju 2000. godine dok su advokati begunca vršili pritisak na vladu SAD da odustane od slučaja.

Denis Rič je navodo davala ne samo novac, već i nameštaj Hilari Klinton u zamenu za pomilovanje.

Klinton je porekao da je bilo šta loše učinjeno i da se sve radilo po savetima istaknutih pravnih eksperata koji nisu povezani s trgovcem.

Švajcarska je odbijala, uprkos jakom diplomatskom pritisku, da se odnosi prema milijarderu Riču kao prema kriminalcu i izruči ga SAD, jer ima drugačije zakone o porezu i nije imala ni embargo protiv Irana.

Rič je u jednom intervjuu 1992. godine kazao "Naš biznis nije politički, to je samo filozofija naše kompanije".

Rič je rođen u Anteverpenu, u Belgiji 1934, u jevrejskoj porodici koja je od nacista pobegla u SAD i školovao se u Njujorku, ali je napustio koledž i počeo da radi za trgovce Filip braders.

Za kompaniju je radio u Madridu, gde je sreo budućeg partnera i 1973. s njim osnovao posebnu kompaniju sa sedištem u Švajcarskoj. Posao je cvetao u trgovini sa kriznim područjima kao sto su Iran, Južna Afrika za vreme aparthejda, Kuba i Libija.

Rič i Pinkus Grin su kupovali naveliko kada su cene niske i mogli da kontrolšu tržiste kada su rasle. Nakon što je pobegao u Švajcarsku njegove kompanije su platile kaznu od 130 miliona dolara izjasnivši se krivim.

Rič je smatrao da se nije radilo o kriminalu već da je njegova švajcarska kompanija legalno imala poslovne veze s Iranom u vreme ajatolaha Homeinija.

Rič je postao popularan kao veliki filantrop jer je davo novac za umetnost i dobrovoljne priloge, kako bi izbegao izručenje.

Odrekao se američkog državljanstva i postao državljanin Izraela i Španije.

Živeo je na obali jezera Lucern i imao posede u Sent Moricu i Marbelji.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Umro Mark Rič, kralj robe

Izvor: B92, 26.Jun.2013

Ženeva, Tal Aviv -- Trgovac i finansijer Mark Rič, poznat kao kralj robe, koga je Bil Klinton pomilovao pred sam kraj mandata, umro je danas u Švajcarskoj u 79. godini...Ričov portparol Avner Azulaj u Izraelu najavio je da će sutra biti sahranjen u toj zemlji...Rič, između ostalog trgovac naftom...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.