Trnovit je put kojim je Kina pošla

Izvor: B92, 01.Sep.2015, 11:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Trnovit je put kojim je Kina pošla"

Rast globalne ekonomije će verovatno biti manji od prvobitno najavljenog zbog sporijeg oporavka razvijenih država i dodatnog usporavanja zemalja u razvoju.

To je izjavila direktorka Međunarodnog monetarnog fonda Kristin Lagard I upozorila da zemlje u usponu, poput Indonezije, moraju biti oprezne zbog efekata posrtanja kineske privrede, pooštravanja globalnih finansijskih uslova i perspektiva podizanja kamatne stope u SAD, prenosi agencija Rojters.

Ukupno gledano, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << očekujemo da će rast globalne privrede ostati umeren i da će verovatno biti manji od onoga što što prognozirali u julu", saopštila je Lagardova u pripremljenom govoru na početku dvodnevne posete prestonici Indonezije, DŽakarti.

MMF je u julu prognozirao rast globalne privrede od 3,3 odsto za ovu godinu, što je blago ispod prošlogodišnjeg rasta od 3,4 odsto.

Prema rečima Lagardove, privreda Kine usporava, ali nije reč o oštrom padu ili nečemu neočekivanom, budući da se privreda te zemlje prilagođava novom modelu rasta.

"Prelazak na ekonomiju koja je više tržišno orijentisana i otklanjanje rizika nagomilanih u poslednjih nekoliko godina je složen proces koji može biti u izvesnoj meri trnovit", zaključila je Lagardova.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.