Izvor: RTS, 03.Avg.2023, 15:55

Tрстеник крије непроцењиву збирку шаховске литературе

Народна библиотека "Јефимија" у Трстенику поседује око 100.000 књига и 3 поклон збирке. Међу њима за шахисте је највреднија заоставштина професора Свеншека, једног од оснивача трстеничког шах клуба, која је сада доступна и за ширу јавност.
Већина од >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << 6.000 наслова из легата Јанка Свеншека непроцењиво је благо за љубитеље древне мисаоне игре. Уз књиге с краја 19. века, стручну литетартуру и раритетна издања свеских шаховских часописа, похрањени су и билтени шаховског Свеза Југославије из 60-тих година.

“Књиге што нам је оставио говоре о том времену, да смо били јако озбиљна, у сваком погледу смо били озбиљна нација, па и у шаху. Били смо шаховска велесила, одмах после Совјетског Савеза” наглашава Мирослав Марковић, медјународни шаховски судија

“Постоје свих познатих светских шаховских велемајстора, мајстора њихова дела на оригиналном језику. Оно што је можда и највредније у тој нашој збирци је познати Шах мат СССР из 1936.године. Дошла сам у сазнање да ни једна библиотека у Србији поједину градју коју ми поседујемо нема” каже Јелена Думановић, самостални књижничар НБ "Јефимија" Трстеник.

Јанко Свеншек био је уважени медјународни шаховски судија. Харизма и прецизност одликовали су га и као професора трстеничке Гимназије у којој је предавао француски и латински језик.

“Био је један изузетан господин, прави аристократа у духовном смислу који је јако ценио књижевност, културу. Био је доста строг професор, морам да признам, али правичан“ истиче Верољуб Вукашиновић, директор Народне библиотеке "Јефимија" Трстеник.

“Драго ми је да сам ја од њега учио. Нико у овој земљи не може да се похвали да је достигао Јанка Свеншека. То је поштовање које је он заслужио и својим знањем и својим образовањем и својим поштењем. Све оно што треба да краси једног шаховског судије“, додаје Мирослав.

Збирка коју је професор Свеншек за собом оставио непролазни је траг у времену и завет будућим генерацијама трстеничких шахиста да следе пример најсјајнијих у игри на 64 поља.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.