Šolc jasan: Ne

Izvor: B92, 05.Mar.2024, 12:53

Šolc jasan: Ne

Kancelar Olaf Šolc je u ponedeljak odbacio predloge o povratku atomske energije za proizvodnju struje i ukazao da to mnogo košta i dugo traje.

"Da se sada neko odluči za gradnju nuklearne elektrane, ona bi mogla biti gotova za 15 do 20 godina. A do tada bi trebalo da smo rešili sve svoje probleme", rekao je Šolc odgovarajući na pitanje jednog učenika strukovne škole u Zindefingenu, u Baden Virtembergu.

Kancelar je dodao i da je struja iz atomske energije višestruko >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << skuplja od one iz energije vetra, sunca i drugih izvora. Uz to, rekao je, ni rezerve uranijuma nisu beskonačne.

"Kada neko za 20 godina baci pogled unazad i pita ko je doneo jeftiniju i efikasniju odluku o proizvodnji struje, odgovor će biti naša zemlja", rekao je Šolc, prenosi dpa.

Opoziciona, demohrišćanska CDU izradila je nacrt u kojem je podržala korišćenje atomske energije. Ta konzervativna partija se zalaže za korišćenje "nuklearnih centrala četvrte i pete generacije".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.