Repriza 2008? Vlada strah

Izvor: B92, 10.Maj.2023, 10:43

Repriza 2008? Vlada strah

Skoro polovina Amerikanaca strahuje za novac na bankovnim računima zbog aktuelniih previranja u američkom bankovnom sistemu, kao i u finansijskoj krizi u 2008.

Kako pokazuje istraživanje Galupa, ukupno 48 posto ispitanika strahuje za svoj novac, uključujući 19 posto "jako zabrinutih". Oko 30 posto ispitanika "nije previše zabrinuto", a 20 posto "uopšte" ne brine za novac koji su položili na bankovne račune.

Anketa je pokazala jaz između ispitanika s fakultetskom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << diplomom i onih bez diplome. Tako je zabrinutost za novac na bankovnom računu izrazilo čak 54 posto Amerikanaca bez diplome i njih 36 posto s diplomom, prenosi Poslovni dnevnik.

Strah od gubitka novca muči otprilike svakog drugog ispitanika koji živi u domaćinstvu s godišinjim primanjima do 100 hiljada dolara. U kategoriji s višim primanjima zabrinutost je izrazilo njih 40 posto.

Galup nagađa da su građani s nižim primanjima i oni bez fakultetske diplome možda zabrinuti zato što ne znaju da depozite do 250 hiljada dolara osigurava Savezna agencija za osiguranje depozita (FDIC).

Drugi mogući razlog je možda nezadovoljstvo aktuelnom administracijom ili stanjem u američkoj ekonomiji, napominju. Galup je prošli put merio zabrinutost Amerikanaca za novac na bankovnim računima 2008. godine, na vrhuncu finansijske krize, uz vrlo slične rezultate.

Tako je u anketi sprovedenoj u septembru 2008. godine 45 posto Amerikanaca navelo da strahuje za bezbednost novčanih depozita. Aktuelna anketa sprovedena je od 3. do 25. aprila, nakon sloma banke Silicijumske doline i Signačer banke, ali pre propasti Prve republičke.

Pročitajte više:

Razdor u SAD: Sprema se ekonomski haos?

Finansijska katastrofa: Amerikanci igraju ruski rulet – poznato kada kasa ostaje bez novca

Americi za 30 dana preti apokalipsa, ceo svet će patiti: "Najveća greška u istoriji"

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.