Putinu ponestaje novca

Izvor: B92, 03.Mar.2023, 12:40

"Putinu ponestaje novca"

Jedan od najbogatijih ruskih biznismena upozorava da bi finansijske nevolje u kojima se našla Rusija mogle da kulminiraju 2024. godine.

Zbog toga je uputio apel za pomoć prijateljskim zemljama.

"Sledeće godine neće biti novca", rekao je oligarh Oleg Deripaska juče na Krasnojarskom ekonomskom forumu u Sibiru, saopštili su ruski mediji.

"Biće nam potrebni strani investitori", dodao je.

Forbes je 55-godišnjeg aluminijskog tajkuna i industrijalca >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << naveo kao najbogatiju osobu u Rusiji i devetu najbogatiju osobu u svetu 2008. godine, pre finansijske krize.

Njegova neto vrednost u junu 2022. procenjena je na 3.2 milijarde dolara. Deripaska je rekao da izgradnja "državnog kapitalizma nije opcija" i upozorio na "ozbiljan" pritisak sankcija. Problem sa stranim tržištima i investicijama

"Rusija bi trebalo da nastavi da razvija tržišnu ekonomiju", rekao je Deripaska.

"Strani investitori će gledati kako ruski investitori zarađuju, koji uslovi postoje", dodao je.

Takođe je upozorio na poteškoće koje postavlja ulazak na nova tržišta kojima upravljaju takozvane prijateljske nacije, saopštio je Interfax, nevladina novinska kuća u Rusiji.

"Vrlo je teško. Druga su pravila igre", rekao je Deripaska.

"Ako se pravila WTO-a (Svetske ekonomske organizacije) ne primenjuju na ruske preduzetnike, moramo da se prebacimo na bilateralne sporazume. Biće problema sa računicama, pritisak sankcija će biti ozbiljan", dodao je.

Na njegovu ovjavu na Tviteru osvrnula potparolka ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog Julija Mandel, koja je Deripaskove komentare objavila uz natpis: "Kakav bezobrazluk!"

Čini se da je Deripaskin stav u suprotnosti s finansijskim namerama ruskog predsednika Vladimira Putina, koji je neposredno pre Božića rekao ruskom ministarstvu obrane da njegova zemlja "nema ograničenja finansiranja".

"Zemlja i vlada pružaju sve što vojska traži", rekao je Putin.

Ruski bruto domaći proizvod (BDP) smanjio se za 2.2 odsto u 2022. godini, ali deficit se nije približio procenama svetskih čelnika, poput američkog predsednika Džona Bajdena i drugih, da će se nacionalni BDP smanjiti za 10 ili 15 odsto.

Međutim, sankcije koje su uveli SAD i druge zemlje imaju širok uticaj na ruske građane. Anketa koju je objavila nezavisna istraživačka grupa Chronicles sa sedištem u Moskvi pokazala je da što rat duže traje, Rusi se sve više okreću protiv njega, piše Newsweek.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Bogati ruski biznismen i blizak Putinov saveznik tvrdi: Ostaćemo bez novca sledeće godine

Izvor: Danas, 03.Mar.2023

Jedan od najbogatijih ruskih biznismena Oleg Deripaska upozorava da bi finansijske nevolje u kojima se Rusija našla mogle kulminirati u narednoj, 2024. godini.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.