MOL želi da proda hrvatsku Inu

Izvor: B92, 01.Avg.2013, 16:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MOL želi da proda hrvatsku Inu

Zagreb -- Mađarska naftna kompanija MOL ne isključuje mogućnost da proda svoj udeo u hrvatskoj naftnoj kompaniji Ina, prenosi austrijska novinska agencija APA.

MOL će pokušati još jednom da podstakne hrvatsku stranu na saradnju Ine, a ukoliko ne uspe, MOL želi da proda svoj udio u Ini, rekao je agenciji APA visokopozicionirani zvaničnik MOL-a, prenosi hrvatski portal Business.hr.

"Ako i nakon toga budu sprečavane odluke, na primer o velikim ulaganjima, MOL namerava >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da proda svoj udeo od 49 posto u Ini", rekao je zvaničnik koji je želio da ostane neimenovan. Međutim, ni preuzimanje većinskog udela u Ini nije isključeno, rekao je on.

Hrvatska država trenutno ima 44 posto udela u Ini.

Mada MOL nema većinski udeo deonica u Ini, mađarska kompanija ipak prema ugovoru iz 2009. godine kontroliše tu hrvatsku naftnu kompaniju, piše austrijska agencija.

Mnogi u Hrvatskoj takav sporazum smatraju nepravednim, a taj sporazum dobio je i sudski epilog. Bivši premijer Ivo Sanader nepravosnažno je osuđen na višegodišnju kaznu zatvora, jer mu je navodno šef MOL-a Zolt Hernadi dao mito od 10 miliona evra.

Hernadi i MOL odbacuju optužbe, ali hrvatsko državno tužilaštvo i dalje istražuje taj slučaj, te je zapretilo da će za Hernadija izdati evropski nalog za hapšenje jer odbija saradnju, piše ta agencija.

Hrvatska vlada je 2010. godine sprečila pokušaj MOL-a da stekne natpolovični udeo deonica u Ini, a sadašnja vlada je nezadovoljna MOL-om. Ministar finansija Slavko Linić zamera MOL-u da ne ulaže u Inu, primera radi u rafineriju Sisak, i smatra da želi da je pretvori u beznačajni ogranak MOL-a, piše APA. Hrvatska vlada namerava da izmini ugovor s MOL-om i da za to formira pregovarački tim političara i stručnjaka, dodaje se dalje u tekstu.

Prema rečima zvaničnika MOL-a, rafinerija Sisak je "ekonomska i ekološka katastrofa", koja godišnje pravi višemilionske gubitke. Održava se u životu jer je važna za Sisak.

Neimenovani zvaničnik kaže kako MOL planira da uloži 200 miliona evra u rafineriju Rijeka, ali da se to, kako tvrdi, blokira na političkom nivou. Dok saradnja na nivou menadžmenta dobro funkcioniše, na najvišem nivou je sve "kao u vrtiću", kaže zvaničnik. On, međutim, priznaje kako je i MOL ranije činio greške.

Ukoliko Hrvatska ne bude spremna na kompromis, MOL će morati da proda svoj udeo, ako bude morao i Rusima, čijim naftnim kompanijama sada ne želi da prepusti naftno tržište jugoistočne Europe, piše APA.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.