Krivična prijava protiv Glavaša

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Feb.2015, 13:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Krivična prijava protiv Glavaša

Inicijativa mladih za ljudska prava - Hrvatska, saopštila je danas da je podnela je krivičnu prijavu protiv Branimira Glavaša zbog javnog podsticanja na nasilje i mržnju.

Prijava je podneta jer je Glavaš 1. februara, na dočeku koji je u njegovu čast organizovan na Trgu slobode u Osijeku, izjavio da je "napunio akumulatore... za daljnje izazove i borbu jer nismo izvršili sve ono što smo obećali 1990".

Glavaš je dočekan pošto je pušten iz mostarskog zatvora, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << po odluci Ustavnog suda Hrvatske, gde je služio kaznu za zločine počinjene nad srpskim civilima 1991. godine u Osijeku.

Inicijativa u prijavi ističe da se ove njegove reči "mogu i moraju tumačiti kao izjava u vezi s načinom na koji su sprovođena neka od ubistava u Osijeku za koja odgovara".

Glavaš je osuđen za ratne zločine u slučajevima "selotejp" i "garaža", gde je naredio mučenje i likvidaciju srpskih civila. Tela nekih žrtava pronađena su u Dravi sa vezanim rukama i selotejpom preko usta. Prema iskazima svedoka, neke žrtve su u garaži Sekretarijata za narodnu odbranu u Osijeku prisiljene da piju kiselinu iz akumulatora.

Inicijativa mladih za ljudska prava podseća da je još 2012. krivično prijavila Glavaša zbog otkrivanja identiteta zaštićenog svedoka, a da državni organi do danas nisu postupili adekvatno i u skladu sa zakonskim odredbama.

U ovoj organizaciji ističu i da su razočarani reakcijom hrvatskih funkcionera koji su "vrlo glasno reagovali na slične događaje u Srbiji prilikom puštanja Vojislava Šešelja".

Iako smatraju da su i Šešeljeve izjave nedopustive, ističu da odgovornost hrvatskih političara mora biti prvenstveno usmerena na događaje u Hrvatskoj.Inicijativa mladih zato zaključuje da su hrvatski funkcioneri, pre svega premijer Zoran Milanović i ministar pravosuđa Orsat Miljenić, pokazali "visoki stepen licemerja" jer nisu javno osudili Glavaševe pozive na mržnju i nasilje, prenosi agencija Hina.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Hrvatska: Inicijativa mladih podnela krivičnu prijavu protiv Glavaša zbog podstreka na mržnju

Izvor: Blic, 10.Feb.2015

Inicijativa mladih za ljudska prava u Hrvatskoj, saopštila je danas da je podnela je krivičnu prijavu protiv Branimira Glavaša zbog javnog podsticanja na nasilje i mržnju...Prijava je podneta jer je Glavaš 1. februara, na dočeku koji je u njegovu čast organizovan na Trgu slobode u Osijeku, izjavio...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.