Jelašić: Rekordne devizne rezerve

Izvor: B92, Tanjug, 11.Maj.2010, 14:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jelašić: Rekordne devizne rezerve

Beograd -- Odlazeći guverner NBS Radovan Jelašić je izjavio da su devizne rezerve trenutno na rekordnom nivou od 11 milijardi evra.

Jelašić kaže da "u pregovorima sa Međunarodnim monetarnim fondom neće biti priče o tome kako ćemo povući dodatna sredstava, već kako ih nećemo povući, pošto je očito da Srbiji nisu ni potrebna".

Jelašić je, obrazlažući na sednici skupštinskog odbora za finansije program monetarne politike NBS za 2010. godinu, kazao da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << se očekuje da će inflacija do sredine godine biti u dodatnom padu i da će njena stopa najverovatnije u junu iznositi oko 3,5 odsto.

Do toga je, prema njegovim rečima, došlo zbog restriktivne monetarne politike, zamrzavanja plata i penzija, kao i zbog efekata ekonomske krize.

Jelašić je napomenuo da se referentna kamatna stopa konstantno smanjivala i da ona trenutno iznosi osam odsto.

On je kazao da je stopa inflacije krajem marta bila 4,6 odsto i da NBS očekuje da će inflacija za april iznositi 4,3 odsto i podsetio da je NBS ranije zacrtala da inflacija u 2010. godini bude šest, plus-minus dva odsto.

Inflacija je na kraju 2009. iznosila 6,6 odsto.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.