Evro oslabio

Izvor: S media, 17.Jan.2011, 16:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evro oslabio

Evro je samom početku ove sedmice oslabio, dok su cene akcija na evropskim berzama bile uglavnom neporomenjene ili u blagom minusu, jer investitori ne žele rizičnije da posluju pre nego što vide da li će se povećati stabilizacioni fond zone evra.

Ministri finansija članica evrozone sastaće se danas u Briselu i razgovarati o povećanju Fonda za finansijsku pomoć prezaduženim članicama zemljama, kako bi pokušali da stanu na kraj dužničkoj krizi pre nego što >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << pomoć bude potrebna još nekim državama nakon Grčke i Irske, preneo je Rojters.

Evropska komisija i Evropska centralna banka (ECB) su prošle sedmice pozvale region evrozone, koji posle ulaska Estonije sada ima 17 članica, da poveća efektivni kapacitet Evropskog fonda za finansijsku stabilnost (EFSF), kao i da proširi njegov obim delovanja.

Predsednik ECB Žan-Klod Triše izjavio je uoči današnjeg sastanka u Briselu da je potrebno da fond bude unapredjen, kvalitativno i kvantitativno.

Nemački ministar finansija Volfgang Šojble je,medjutim, danas, uoči popodnevnog sastanka sa svojim evropskim kolegama, odbacio ideju razgovora o povećanju 750 milijarde evra vrednog fonda evrozone za finansijsku pomoć prezaduženim članicama.

Tanjug

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.