Bolnice traže pomoć: Hitno

Izvor: B92, 21.Jun.2023, 09:40

Bolnice traže pomoć: "Hitno"

Bolnice u Nemačkoj od vlade zahtevaju hitnu dodatnu finansijsku pomoć.

"Inflacija je dovela do masivnih povećanja troškova," izjavio je generalni direktor Nemačkog udruženja bolnica, Gerald Gas u utorak.

Klinike su organizovale protest.

Očekivana povećanja troškova će još više da pogoršaju situaciju, rekao je Gas. Pošto nisu mogle da podignu cene, klinike do kraja godine mogu da se zaduže 10 milijardi evra. Ovo može dramatično da se nastavi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i sledeće godine.

"Ne želimo milostinju niti pakete za spasavanje, već fer prilagođavanje prihoda povećanim troškovima," rekao je Gas.

Tokom dana protesta "Bolnice u nevolji" klinike širom Nemačke žele da skrenu pažnju na ozbiljnu situaciju u kojoj se nalaze. Prema podacima policije, oko 500 ljudi učestvovalo je na skupu u Berlinu.

Sada je između 20 i 30 odsto klinika pod pretnjom nelikvidnosti, upozorili su iz udruženja. Gas je naveo da je neprihvatljivo da u saveznom budžetu od 500 milijardi evra nema 10 milijardi za bolnice. Gradovi i okruzi sve češće moraju da nadoknađuju deficite.

S obzirom na tešku situaciju u klinikama, ministar zdravstva Karl Lauterbah planira reformu finansiranja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.