Izvor: RTS, 10.Jul.2023, 19:22

Први случај колере у Италији након 50 година

Један старији човек се налази на одељењу за инфективне болести у болници Сантисима Тринита у Каљарију, на острву Сардинија, након што је потврђено да је заражен колером. Његово стање је стабилно, а пошто није путовао нигде у иностранство започета је истрага о пореклу >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << заразе. Познати италијански инфектолог Матео Басети сматра да је до инфекције највероватније дошло од плодова мора.
Како преноси лист Унионе Сарда, мушкарац је симптоме приметио још почетком месеца, што чини још тежим откривање тачног порекла заразе.

У току су прегледи свих чланова његове породице без обзира на то што у овом моменту немају симптоме.
Пацијент има гастроинтестиналне тегобе. Након што је провео извесно време на обичном одељењу без икаквог побољшања пребачен је на одељење за инфективне болести.
"Врло је вероватно да је до ове инфекције дошло преко плодова мора, уколико их је појео сирове, а они су били заражени бактеријом. Потребно је рећи да није пожељно јести сирове плодове мора. Многе стомачне инфекције добијамо управо јер једемо сирову рибу и плодове мора. Потребно је да их увек скувамо или испржимо као и да оперемо руке након што смо дотакли сирову рибу или плодове мора", изјавио је Матео Басети, директор инфективне клинике Поликлинико Сан Мартино у Ђенови.
Пацијент је у изолацији, а резултати истраге ће стићи 13.јула.
Шта је колера и како се лечи Колера је инфекција која се манифестује проливом и повраћањем, а узрокује је бактерија vibrio cholerae.
Преноси се орално, директно или индиректно, преко столице или контамираном храном.
У тешким случајевима долази и до дехидратације. Ова бактерија је присутна у води и може да зарази плодове мора, рибу и сл.
Колера се лечи антибиотицима који служе да се скрати трајање болести и смањи ширење  заразе.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.