Izvor: RTS, 04.Avg.2023, 11:54

Афричка куга свиња – хоће ли нам месо појести новчанике

Директор сектора за економска истраживања Народне банке Србије Саво Јаковљевић изјавио је за РТС да се у наредном периоду не очекује поскупљење хране, као и да афричка куга свиња у Србији неће утицати да цене меса буду више.
Цена свињског меса >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << у Европској унији порасла је због епидемије афричке куге свиња, па агроаналитичари сматрају да би се слична ситуација ускоро могла десити и у Србији.

Када се томе додају и домаћи проблеми: неизвесан извоз пшенице и уништени засади воћа и поврћа у невремену, многи су у страху да ћемо јесен дочекати уз нова поскупљење хране.
Саво Јаковљевић, директор сектора за економска истраживања Народне банке Србије, рекао је за РТС да на поскупљење хране утичу трошковни притиси на енергенте и сировине које пољопривредници користе у производњи.
"Те цене су последњих месеци у значајном паду. Нема простора да цене хране у већој мери расту", истиче Јоковљевић.
Истиче и да временске неприлике могу утицати домаћу производњу, али сматра да је невреме, које је претходних дана погодило нашу земљу, било локалног типа и не би требало да утиче на пољопривредну производњу.
Наводи и да афричка куга свиња, као фактор, у Србији нема већег ефекта и не утиче значајније на цену меса, а може привремено доћи и до њеног пада.
"На треба очекивати на да ће утицати на кретање цена хране", наглашава Јаковљевић.
"Месечна динамика цена важна" Говорећи о посупљењу свињског меса у Европској унији, Јаковљевић каже да је цена порасла за око 20 одсто, али да не мора да значи да ће се прелити и наше тржиште.
"Пратимо. Не видимо да ефекат може бити већи. У наредном периоду може доћи до поремећаје цене свињског меса, али не већег и вероватно ће бити ограничен", наводи Јаковљевић.
Према његовим речима, цене пољопривредних производа у претходном периоду или стагнирају или благо падају.
"На годишњем нивоу, цене храну су у плусу. Битна је, међутим, месечна динамика. Не очекујемо даљи раст цене хране, које на поприлично високом нивоу" каже Јаковљевић.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.