Izvor: RTS, 07.Jul.2023, 15:27

У јеку пољопривредних радова више тракториста на путу

По подацима Агенције за безбедност саобраћаја у Србији се годишње региструје око 500 несрећа у којима је један од учесника био трактор. Просечно годишње у тим несрећама погине 34 лица. У дане када су интензивни пољопривредни радови трактора је на путевимa више, па >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << је у сусрету са њима додатни опрез неопходан.
На путу из Темерина ка Бечеју је увек саобраћајна гужва. Поред има салаша и њива па је доста и трактора који користе магистралу. Тракториста Јанош Фараго сматра да возачи аута не разумеју како трактор функционише у саобраћају.

"Најбоље да лепо, мирно возиш. Јер они "ускачу" испред тебе. Не гледају сад. Они мисле да трактор може одмах да стане", каже Јанош Фараго, тракториста из Темерина.
Критичних тачака за тракторе на овом путу је више. Када се формира колона на путу, свако скретање у лево је ризик сматра Рудолф Тот.
"Људи једноставно мисле да ту неће да се скрене или тамо где су још критичне тачке, где су дужи. Силазак са асфалтног пута. Значи људи једноставно само обилазе и не обраћају пажњу. Шта је сад ту проблем, мало су и машине старије, тако да сигнализација можда се не види толико", наводи Рудолф Тот, пољопривредник из Темерина.
У више од половине случајева када страда или се повреди тракториста, разлог је што трактор није имао кабину или заштитни рам. Процењује се да је таквих трактора око 100 000.
"У току сезоне пољоприврених радова, најчешће повреде због којих нам се пацијенти јављају су повреде шаке, ноге, главе, грудног коша, и то је углавном разлог, умор, алкохолисаност, непажња. -Који је савет за пољопривреднике у летњој сезони? - Морају бити одморни, колико је то могуће, морају се хидрирати односо конзумирати течности, воде, не алкохола", наводи Јасмин Османовић из Служба хитне медицинске помоћи Шабац.
У 41 посто случајева узрок несреће са учешћем трактора је неприлагођена брзина, а у 30 одсто неисправна светла или показивачи правца.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.