Izvor: RTS, 05.Jul.2023, 16:14

Пожаревац: Без личног пратиоца за време распуста

Након пет година пилот пројекта, деца са сметњама у развоју са територије Пожаревца први пут неће имати услугу личног пратиоца током лета. Ова информација је узнемирила и децу и родитеље, међутим услуга не може бити омогућена пре следеће школске године. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Четрнаестогодишња Лана Срејић из Пожаревца, после шест година, први пут провешће лето без Наташе, свог личног пратиоца. Родитељи деце којој је прекинута ова услуга, а неопходна им је и током лета, забринути су јер је на тај начин поремећен континуитет свакодневице, што је од изузетног значаја за њихово здравствено стање.

“Било која промена, места становања, промена особа око ње, људи које воли. Код ње изазива прво љутњу, па бес и регресију, а код мог детета је могуће и учестало добијање епинапада”, наводи Ланина мајка Александра Срејић.
“С друге стране наше егзистенцијално питање, јер ми као родитељи сада морамо да дајемо отказе да престајемо да радимо зато што тај део када пратилац одведе дете код логопеда или на спорт, значи да родитељ може да се посвети послу”, каже мајка Љубица Младеновић.
Проблем је административне природе. Ревизор је утврдио да спроведена јавна набавка локалне самоуправе не предвиђа ненаставне дане, па град нема основа да плати ову услугу током летњег распуста. Надлежни су предузели мере како би ово исправили, међутим то неће бити могуће пре наредне школске године.
“Правилник ступа на снагу даном објављивања у службеном гласнику. Донет је на некој од седница већа, а обзиром да треба и друга акта да се донесу, рецимо методологија утврђивања цена и слично. Од дана закључивања нове јавне набавке, односно потписивања новог уговора од септембра месеца, сваки наредни распуст, односно за све остале ненаставне дане од септембра месеца ове године”, објашњава Ана Тишма, заменица начелника локалне самоуправе.
Поједини родитељи нису задовољни овим решењем, јер сматрају да им услуга није испоручена у складу са уговорима које су потписали са пружаоцем услуге до краја августа, а који су анексом прекинути од стране удружења Веритас.
“Наша намера је била да кад се заврши наставна година да анексирамо да важи и за време распуста. Међутим пошто се ситуација променила и јасно је речено да се од стране града неће финансирати кроз јавну набавку, овог пута, ми смо морали да анексирамо датум престанка тог уговора”, каже Јасмина Рапајић, председница Управног одбора удружења “Веритас”.
Услугу личних пратилаца Град Пожаревац ове године финансирао је са 46 милиона динара, што је међу највишим издвајањима ове врсте у Србији.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.