Izvor: RTS, 30.Apr.2023, 20:18

Моравски коридор – нови замајац привредног и туристичког развоја Чачка

У овом тренутку ради се на сва три сектора Моравског коридора на траси дугој 100 километара. Граде се мостови, надвожњаци, петље, утврде. До октобра требало би да буде завршена деоница од Макрешана до Кошева, а комплетан ауто-пут до краја 2025. године. Модерном, дигиталном >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << саобраћајницом повезаће се коридори 10 и 11. 
Сектор три Моравског коридора од Адрана до Прељине гради се у дужини од нешто више од тридесет километара. У скоро сваком селу дуж Ибарске магистрале су градилишта на којима су кранови и тешке машине.

Председник Месне заједнице Адрани Драгољуб Марковић каже да се раде подвожњаци за пролаз који ће користити мештани за своје парцеле.
Гради се мост на реци као и велики мост на Морави који спаја Милочај и Адране, додаје Марковић истичући да је то један од највећих објеката на траси.
Моравски коридор ће растеретити Ибарску магистралу којом свакодневно пролази на хиљаде аутомобила и теретних возила. Модерна саобраћајница ће уз брже и безбедније путовање допринети и развоју привреде. Из компанија и предузећа истичу да им сваки километар ауто-пута много значи.
Владимир Крстић, председник Форума привредника Чачка, истиче да та организација поносно истиче значај свих инфраструктурних пројеката, између осталог и Моравског коридора.
"Инфраструктура као предуслов развоја свих осталих привредних активности донела и допринела томе да је Чачак постао препознат и као индустријски центар", каже Крстић.
У Прељини ће се укрстити два коридора – ауто-пут "Милош Велики" и Моравски коридор. И близина Аеродрома "Морава" даје нову шансу Краљеву, Чачку и другим градовима не само у друмском саобраћају.
"Изградња инфраструктуре и огромно инвестирање у западну Србију ствара могућност за још већи потенцијал, више домаћих и иностраних туриста", наглашава градоначелник Чачка Милун Тодоровић.
Како оцењује, пуштањем у саобраћај међународне ваздушне луке "Морава" у Лађевцима и карго-терминала "Западна Србија", читав регион добија на великом значају.
Уз нове километре ауто-пута, ради се и на хидротехничком уређењу Западне Мораве, али и на изградњи такозваног Дигиталног коридора ради брже и поуздане размене информација и боље безбедности саобраћаја.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.