Војводство Корнвол принца Вилијама угрожава бизнис узгоја острига

Izvor: GradskeInfo.rs, 06.Apr.2023, 13:52

Војводство Корнвол принца Вилијама угрожава бизнис узгоја острига

Војводство Корнвол, имање принца од Велса, планира да постепено укине пацифичке фарме острига на својој територији, у циљу заштите аутохтоних врста, што је изазвало забринутост локалних произвођача да би то могло довести до гашења неких фарми острига. Фото: Танјуг/AP Photo/Czarek >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << Sokolowski Војводство је поручило произвођачима пацифичких острига да ће морати да пређу на спорије растуће домаће врсте, међутим, многи од узгајивача верују да је то неизводљиво јер ће, како истичу, довести до губитка посла, пише британски Тајмс.
Пацифичке остриге, које потичу са пацифичке обале Јапана, уведене су у Британију 1960-их да би се повећале залихе. Њима је потребно две године да нарасту да би се могле користити у исхрани, за разлику од домаћих острига, којима је потребно четири године.
Одељење за животну средину, храну и рурална питања (ДЕФРА) разматра увођење мера контроле за фарме острига. Са опадањем популације аутохтоне остриге, пацифичка острига, коју је ДЕФРА категорисала као „неаутохтону и инвазивну“, постала је свеприсутна и доминантна на британској обали.
Ентони Мангнал, конзервативни посланик из Тотнеса, оптужио је војводство да претерује, напомињући да домаће остриге слабије расту у британским водама, посебно у Девону.
„Мислим да у мојој изборној јединици уопште не узгајају домаће остриге, јер оне изумиру. Наравно, нема сумње да су пацифичке остриге инвазивне. Али оне су толико распрострањене да су постали натурализоване“, додао је локални званичник. Он каже да би одлука војводства да постепено укине узгој пацифичких острига „затворила три до четири предузећа“ у његовој изборној јединици и утицала на „стотине других широм земље“.
Службеник за очување мора у Корвол вајлдлајф траст-у Мат Слејтер рекао је да су бројке прилично застрашујуће, јер пре пет година, како је навео, пацифичких острга уопште није било у испитиваним областима, „а сада их налазимо на хиљаде“.
„Постоје остриге које расту на остригама, формирајући велике гребене,“ додао је он.
На територији Војводства Корнвол постоје три фарме острига на којима се постепено укида узгој пацифичких острига. „Војводство охрабрује узгој домаћих острига и блиско сарађује са власницима лиценци током овог периода транзиције“, рекао је портпарол војводства и додао да је пацифичка острига инвазивна алохтона врста у Великој Британији, али уједно и важна врста за индустрију аквакултуре са потенцијалом за раст.
„Регулатори разматрају мере контроле на постојећим фармама за смањење ризика за наша заштићена морска подручја. У областима у којима пацифичке остриге још нису превише заступљене, а ширење врсте и даље може бити успорено, не подржавамо нове или проширене фарме“, поручио је портпарол војводства Корнвол.
Kralj Čarls podržao istraživanje veza britanske monarhije s trgovinom robljem

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Војводство Корнвол принца Вилијама угрожава бизнис узгоја острига се појављује прво на Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.