Izvor: RTS, 01.Feb.2024, 12:41

Положен камен темељац фабрике "Милбауер" у Старој Пазови; Вучић: У Србији ће развијати технологију јединствену у свету

Председник Србије Александар Вучић, председник компаније "Милбауер холдинг" Јозеф Милбауер и амбасадорка Немачке у Србији Анке Конрад положили су камен темељац за изградњу нове фабрике компаније "Милбауер" у Старој Пазови, која ће се бавити развијањем и склапањем >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << батерија и горивних ћелија за електрична возила.
Камен темељац за фабрику компаније "Милбауер" положен је у северном делу Источне радне зоне у Старој Пазови.

Вучић је на церемонији у Старој Пазови истакао да је реч о веома значајној инвестицији немачког технолошког гиганта који ће развијати у Србији нову технологију коју нема нико у свету.
Рекао је да је реч о горивним ћелијама и истакао да та компанија "призводи чипове за Илона Маска" и друге познате компаније у свету.
Председник је додао да је реч о новој инвестицији "Милбауера" од 30 милиона евра и да ће ту бити запослено 150 радника који ће имати просечну плату 900 евра.
"Јозеф Милбауер је сам кренуо од једне бараке и направио читав град у баварској шуми", рекао је Вучић.
Каже да је раније у Старој Пазови постоајало само неколико хала, док се ту сада гради не само читав индустријски парк већ и град.
"Са Немачком Преко 90 одсто покривеност увоза извозом" Нагласио је да са Немачком Србија има покривеност увоза извозом према Немачкој од 91,3 одсто, као и трговинску размену од девет милијарди евра.
"Немачка је наш први спољнотрговински партнер, 14 одсто укупне размене роба које имамо је са Немачком. На Немачку одлази 15,4 одсто нашег укупног извоза. Немачка је у сваком смислу највећи и најважнији партнер", рекао је Вучић.
Навео је да више од 80.000 људи данас ради у немачким компанијама у Србији.
Додао је да очекује да ће ти бројеви да расту и да ће Милбауер наставити са улагањем у Србију.
"Држава је помогла са 3,4 милиона евра својих субвенција. Поносни смо на то, спремни смо да помогнемо и много више. Да сте тражили и више пара, ми бисмо вам дали, али хвала вам што нисте тражили више", додао је Вучић.
Свечаности су присуствовали и председник Владе Војводине Игор Мировић, министарка науке и технолошког развоја Јелена Беговић, министар полиције Братислав Гашић и председник општине Ђорђе Радиновић као и представници "Милбауера".
Пре полагања камена темељца, Вучић је са представницма компаније одржао састанак.
У погону у Старој Пазови планирана је и производња машина за производњу батерија и горивних ћелија, али и комплетних производних линија.
Технолошки процес се заснива на склапању и монтажи појединих делова (модула) у једну комплетну производну линију, мануелним радом запослених уз коришћење само ручног алата.
Нова фабрика биће изграђена на површини од 12.000 метара квадратних у три етаже. Предвиђеном динамиком радова у плану је да објекат буде готов почетком 2025. године.
Глобални лидер у сектору безбедности "Милбауер група" основана је 1981. године у немачкој савезној држави Баварској и од тада је израсла у водећег глобалног произвођача у сектору безбедности са 35 производних и сервисних локација широм света.
Запошљава више од 5.000 радника широм света у тренутно седам технолошких паркова.
Како се наводи на сајту ове компаније, специјализована је за иновативна "енд-то-енд" решења која се фокусирају на производњу, персонализацију и издавање безбедних личних карата и е-пасоша према ИЦАО стандардима и етаблирала се као компетентан партнер посвећен имплементацији безбедносних система: системи контроле приступа и граница, технологије за инспекцију вида и апликације за полупроводнике.
"Милбауер" у Србији је један од најмодернијих технолошких центара у Србији, у Старој Пазови. Компанија запошљава тренутно 250 стручњака из различитих области и континуирано улаже у најновије технологије и иновативне процесе како би унапредила своје компетенције и обезбедила оптимизована решења за сваког купца, наводи се на сајту ове компаније. Ова немачка компанија поседује фабрике у Немачкој, САД, Малезији и Словачкој, а њихов технолошки парк у Старој Пазови је први центар такве врсте у Европи, осим матичне Немачке.
У плану су додатна улагања у трећи технолошки парк којим би укупан број запослених био више од 800 у наредних неколико година. "Милбауер" у Србији послује више од 15 година, као инвеститор и послодавац од 2012. године.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.