Izvor: RTS, 19.Jun.2023, 22:10

Ковач: Сијарто у Савету Европе говoрио о одлуци Мађарске да не подржи чланство Приштине

Чланица Делегације Србије у Парламентарној скупштини Савета Европе Елвира Kовач изјавила је да је на данашњој пленарној седници један од гостију био мађарски министар спољних послова Петер Сијарто који је, поред осталог, рекао да није време да се прича о чланству >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Приштине у разним међународним организацијама, укључујући Савет Европе.
Елвира Kовач је за Танјуг рекла да је главна тема данашње седнице био рат у Украјини, као и да је Сијарто о том сукобу говорио "из другог угла".
"Своје излагање је почео рекавши да се већини неће свидети оно што он има да каже. Он је рекао да је за Мађарску најбитније да што пре дође до мира, као и да Мађарска сматра да није најбоље решење такмичити се у томе ко ће више оружја да достави Украјини јер то није допринос миру", рекла је Kовач.
Додала је да је након његовог излагања, један од посланика шефу мађарске дипломатије поставио питања због чега је Мађарска гласала против пријема Приштине у Савет Европе, и поред тога што је признала његову независност.
Сијарто је, наводи Kовач, рекао да се Мађарска залаже за стабилност на Западном Балкану, те да док се не виде никакви резултати када је реч о нормализацији односа Београда и Приштине, није време да се прича о чланству Приштине у разним међународним организацијама, укључујући Савет Европе.
У име српске делегације, Kовач је Сијарта питала о правима националних мањина, након чега је мађарски министар спољних послова похвалио Србију и додао да су односи Мађарске и Србије на високом нивоу, делимично и због тога што Београд прихвата конструктивне предлоге представника националних мањина.
Она је навела да ће током летњег заседања, које траје до петка, бити изабран и известилац за мишљење који ће се бавити захтевом за чланство Приштине у Савету Европе.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.