Žitorađa pod vodom

Izvor: Glas javnosti, 19.Feb.2010, 08:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Žitorađa pod vodom

ŽITORAĐA - Zbog kiše i naglog otapanja snega, nekoliko sela u opštini Žitorađa je pod vodom.

Meštani i zaposleni u Direkciju za izgradnju svojim mašinama neprestano kopaju kanale da bi omogućili da se voda povuče s poplavljenog područja.

Najteža situacija je u selu Voljčinac, gde je voda poplavila polovinu sela i više stotina hektara oranica, kao i seosku školu, pa deca nastavu pohađaju u Žitorađi. Slično je i u selima Đakus i Držanovac.

Meštani >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << ne pamte ovakvu poplavu i kažu da im je vodena bujica uništila višemesečni trud jer mnogi u plastenicima uzgajaju rano povrće koje je već bilo spremno za tržište.

Toplica preti

Nova opasnost ovom poljoprivrednom kraju preti i od reke Toplice. Vodostaj dnevno raste desetak santimetara i ako se ovako nastavi, za nekoliko dana i ona će se izliti iz korita i poplaviti nove površine. Ukoliko se to desi, onda će šteta u celom Dobriču, poznatom po vrednim poljoprivrednicima, biti nesaglediva.

Dodatni problem za meštane predstavlja to što su potopljene septičke jame, pa su fekalije zagadile seoske bunare, tako da se stanovništvo snabdeva vodom iz cisterni. Da bi spasli šta se spasti može, meštani su uključili motore i crpu vodu u novoiskopane kanale. Međutim, nova količina vode stalno nadolazi pa se, kako kaže predsednik MZ Voljčinac Miodrag Simić, ne očekuje skoro normalizacija stanja.

Predsednik opštine Žitorađa Miodrag Petrović kaže da ni najstariji meštani ne pamte ovakvu nepogodu.

- Gde je tanko, tu se i kida. Mi smo siromašna opština, ali činimo sve što je u našoj moći da pomognemo stanovništvu. Mašine Direkcije za izgradnju su na terenu i konstantno kopaju kanale kako bi voda otišla dalje. Obezbedili smo autobus koji đake iz Voljčinca prevozi na nastavu u Žitorađu, jer je voda prodrla u njihovu školu. Ovih dana formiraćemo komisiju za procenu štete, a očekujemo i pomoć države - kaže Petrović, i dodaje da je o katastrofalnoj situaciji obavestio načelnika Topličkog okruga Srđana Jordačijevića.

Nastavak na Glas javnosti...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Poplave u opstini Žitoradja

Izvor: JužneVesti.com, 18.Feb.2010, 17:03

Najteža situacija u selima Đakus i Voljčinac. Poplavljene kuće i staklenici, a pod vodom i 100 hektara oranica.

Nastavak na JužneVesti.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.