Izvor: Blic, 11.Dec.2002, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šator-bolnica ispred Ministarstva

Šator-bolnica ispred Ministarstva

NIŠ - Grupa aktivista Granskog sindikata zdravstva i socijalne zaštite 'Nezavisnost' krenula je jutros iz Niša da bi počela novi protest ispred Ministarstva zdravlja. Na jučerašnjoj konferenciji za štampu rekli su da ovoga puta neće pešačiti jer se još nisu oporavili od prethodnog 'marša', ali će biti uporni u nastojanju da izbore svoja prava. Smatraju da je njihovim zahtevima samo delimično udovoljeno, jer je prihvaćeno >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da se 17. decembra pregovara oko pojedinačnog kolektivnog ugovora. Prihvaćen je i zahtev koji se tiče kolektivnog osiguranja u zdravstvu, ali nije usvojen ključni zahtev za dogovoreno povećanje zarada do kraja ove godine i za projekciju u 2003. godini. Danas će ispred Ministarstva zdravlja biti postavljen šator, odnosno improvizovana bolnica pod satiričnim imenom 'Posle dve godine reformi zdravstva - bolnica po JUS-u'.

Funkcioneri GSZ 'Nezavisnost' optužili su juče direktore pojedinih klinika za sabotažu štrajka jer su naložili da se svima koji štrajkuju odbiju dnevnice, ali im je resorni ministar obećao da do toga neće doći. Ipak, uz tvrdnju da se zloupotrebljava odluka o minimumu procesa rada u zdravstvu, uputiće novi zahtev. Tražiće da bude ukinuta takva odluka, odnosno da se vreme štrajka rad organizuje kao vikendom. M. S. T. Pisma za poslanike

BEOGRAD - Predsednik Granskog sindikata zdravstva i socijalne zaštite Zoran Ilić najavio je da će dvadesetak predstavnika Sindikata od 11 sati pružati besplatne zdravstvene usluge Beograđanima. Oni će moći da dođu kod nas i izmere krvni pritisak, urade EKG, a pokušaćemo i da im objasnimo kakve će biti najavljene reforme u zdravstvu i da li će bez plaćanja moći da dođu do lekara u naredne dve godine - rekao je za 'Blic' Ilić.

- Odnećemo u Saveznu skupštinu pismo u kojem ćemo od predstavnika Socijalističke narodne partije, Socijalističke partije Srbije i JUL-a zahtevati skidanje imuniteta bivšem ministru zdravlja Milovanu Bojiću kako bi morao da dokaže da je legalno stekao 800.000 švajcarskih franaka - naglasio je Ilić. Rukovodstvo Sindikata sutra će dostaviti pismo i predsednici Skupštine Srbije Nataši Mićić i poslanicima DOS-a i DSS-a u republičkom parlamentu sa zahtevom da razmisle pre nego što budu doneli odluku o budžetu za narednu godinu da li će zaposleni u zdravstvu biti zadovoljni povećanjem zarada od dva odsto.

J.S.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.