Rešen problem u školi u Altini

Izvor: B92, 29.Okt.2010, 17:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rešen problem u školi u Altini

Beograd -- U školi "Sava Šumanović" u Altini i dalje traje bojkot nastave zbog samo jednog hiperaktivnog učenika. Nadležni savetuju roditeljima da imaju poverenja u školu.

U Osnovnoj školi "Sava Šumanović" u zemunskom naselju Altina i dalje nema nastave.

Roditelji peti dan zaredom ne puštaju decu u školu u strahu za njihovu bezbednost zbog ponašanja jednog đaka u šestom razredu. Trinaestogodišnjak koji je označen kao problem je hiperaktivan, dok je za >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << roditelje druge dece on pretnja za bezbednost.

Tišina u školskom dvorištu, tišina u školi. Razlog nije visoka disciplina već prazne učionice. I sve to zbog trinaestogodišnjaka koji, prema svedočenjima roditelja i dece, ozbiljno ugrožava bezbednost učenika.

Dečak je od polovine oktobra krenuo u školu "Sava Šumanović” posle jednogodišnje pauze u školovanju i izbacivanja iz prethodne škole zbog agresivnog ponašanja, ali su se problemi nastavili.

Roditelji ostalih đaka ne žele da njihova deca, kako kažu, u nebezbednom okruženju pohađaju nastavu iako su nastavnici na svom radnom mestu.

Direktorka škole Jasmina Tonić kaže da razume strah roditelja.

"Ja, niti bilo ko od nas, ne može da uđe u to šta je pravo svakog roditelja i svako od nas misli da čini za svoje dete ono najbolje. Hajde da kažemo da je to neka preventiva da se ne dogodi nešto mnogo gore od toga i iz tog razloga mogu da kažem da postoji strah i da je on na neki način opravdan”, ocenjuje ona.

Problem su pokušali da reše i predstavnici Ministarstva prosvete sa školskim timom za zaštitu učenika od nasilja i timom za inkluzivno obrazovanje ove škole, ali situacija je nepromenjena.

Prosvetna savetnica Školske uprave Beograd Jasmina Nikolić apeluje na roditelje da imaju poverenja u školu.

"Naš uvid je da škola ima i spremnosti i snage da pruži pomoć svim učenicima u obrazovnom procesu kako bi bili zaštićeni od svih vrsta i oblika nasilja. U tom smislu ja bih zamolila roditelje da imaju poverenje u školu i u profesionalizam zaposlenih da mogu na odgovarajući način da kontrolišu i upravljaju dešavanjima u školi u narednom periodu”, kaže ona.

"Naravno, škola u tom periodu neće ostati sama, imaće podršku svih relevantnih i nadležnih institucija”, poručuje Jasmina Nikolić.

Roditelji neke dece su već zapretili da će decu ispisati iz škole i istrajavaju u zahtevu da se dečak prebaci u drugu školu zato što se đacima ne može garantovati bezbednost. S druge strane, majka tog dečaka kaže da ispisivanje iz škole ne dolazi u obzir.

Da li će i na koji način biti okončan štrajk roditelja i dece koja već nedelju dana ne idu u školu bojeći se za svoju bezbednost, biće poznato danas tokom poslepodneva, kada će biti održana sednica školskog odbora na komjojće učestvovati zamenica zaštitnika građana kao i predstavnici Centra za socijalni rad opštine Zemun koji su upoznati sa celim slučajem.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Đaci škole u Altini od ponedeljka na nastavi

Izvor: SrbijaNet.rs, 29.Okt.2010

Školski odbor zemunske Osnovne škole ''Sava Šumanović'' pozvao je večeras djake, koji su pet dana bojkotovali nastavu zbog problematičnog ponašanja novopridošlog učenika u šestom razredu, da se od ponedeljka 1. novembra vrate u školu. Na

Nastavak na SrbijaNet.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.