Izvor: B92, 01.Feb.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rehabilitovan profesor

Zrenjanin -- Okružni sud u Zrenjaninu rehabilitovao penzionisanog profesora Milorada Novakovića, osuđenog zbog verbalnog delikta.

To je prva odluka doneta u Zrenjaninu na osnovu Zakona o rehabilitaciji, a poništene su i tri presude osuđeni na zatvorske kazne posle rezolucije Informbiroa i zaoštravanja odnosa SFRJ i SSSR-a.

Novaković je osuđen 1979. na pet i po godina zatvora jer je jednom čoveku, bez prisustva svedoka, navodno govorio neistine o tadašnjem režimu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i državnom rukovodstvu. Sud je to okarakterisao kao širenje neprijateljske propagande, izazivanje nacionalne i verske mržnje, razdora i netrpeljivosti i povredu ugleda SFRJ i Josipa Broza.

Jedna od tačaka optužbi bila je i to što je u jednom od razgovora Novaković navodno rekao da se Slovenija razvija brže od ostalih republika. Posle ulaganja žalbe kazna je smanjena, pa je Novaković odrobijao četiri godine i četiri meseca u zatvoru u Sremskoj Mitrovici.

Odlukom Sudskog veća kojim je predsedavao sudija Miša Popov rehabilitovani su i Božidar Sotonica, Živojin Micić i Radivoj Uvalin.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.