Protest radnika Zastave

Izvor: B92, 28.Apr.2010, 11:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protest radnika "Zastave"

Kragujevac -- Radnici "Zastave" protestovali u Kragujevcu. Traže da im se isplaćuje 80 odsto od pune plate ili da ih "Fijat" zaposli.

Ispred ulaza u "Zastavu" danas su protestovali radnici fabrike automobila, koji čekaju da ih preuzme "Fijat", zbog odluke Ministarstva ekonomije da umanji zarade za 40 odsto u odnosu na dosadašnja primanja. Zaposleni koji nisu radno angažovani ne pristaju na zaradu manju od 80 odsto pune plate i zahtevaju da se rešenje nađe pregovorima najkasnije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << do 5. maja.

U suprotnom će, prema najavama sindikata, radnici sami ući na svoja radna mesta.

Ispred ulaza u kragujevačku fabriku automobila protestovalo je više od 300 radnika, koji na evidenciji "Zastava automobila” čekaju da ih preuzme kompanija "Fijat automobili Srbija”.

Radnici su protestovali nezadovoljni odlukom Ministarstva ekonomije da se zaposlenima koji nisu radno angažovani plata umanji na 60 odsto ukupne zarade.

Sindikalni lideri kažu da radnici neće pristati na zaradu manju od 80 odsto pune plate i dodaju da ovakvim potezom Ministarstvo ekonomije krši potpisani protokol.

I radnici na evidenciji fabrike automobila kažu da nije u redu da budu plaćeni s obzirom na to da ne rade, ali naglašavaju da i oni žele da dobiju posao kao kolege koje je "Fijat” već preuzeo.

Predsednik Samostalnog sindikata Zoran Mihajlović ističe da radnici ne žele da nanose štetu u poslovanju kompaniji "Fijat automobili Srbija”.

Sindikalni lideri zahtevaju početak pregovora sa predstavnicima Ministarstva ekononomije o iznosu zarada najkasnije do 5. maja kada će radnici koji su na čekanju, ako ne bude dogovora, sami ući na svoja radna mesta.

Ministarstvo ekonomije je saopštilo da neće dozvoliti da radnici blokiraju "Fijat” i najavljuju da će preduzeti sve zakonske mere kako bi to sprečili uključujući i podnošenje krivičnih prijava.

Više o ovoj temi možete čitati u našoj rubrici Biz.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.