Pregažena devojčica

Izvor: Glas javnosti, Tanjug, 24.Maj.2009, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pregažena devojčica

PROKUPLJE - Učenica VI/2 razreda prokupačke Osnovne škole „Nikodije Stojanović Tatko“ Brankica Stošić (13) poginula je juče ujutro u teškoj saobraćajnoj nesreći koja se dogodila dva kilometra od prokupačke petlje kod sela Merošine. Do nesreće je došlo dok je Brankica častila svoje drugove i nastavnike slatkišima. U momentu kada je Brankica bombonom nudila vozača autobusa Jovana Jovanovića, autobus je iznenada udario >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << u zadnji deo autobusa kojim je ispred njega upravljao Nebojša Stevanović iz Prokuplja. Od siline udarca devojčica je ispala tako da je vozilo prešlo preko nje, udarilo u bankinu i prevrnulo se. U tom prevrtanju teško je povređeno i dvoje Brankičinih drugara iz razreda, njena razredna Slobodanka Marinković koja je i nastavnica engleskog, kao i direktorka škole Nada Pribak, koja se nalazi u teškom stanju.

Žitelji sela Reljinac, koje je od Prokuplja udaljeno 14 kilometara, šokirani su ovom tragedijom. Većina njih za nesreću je saznala preko televizije, dok su Brankičine roditelje, oca Dejana i majku Vesnu, o saobraćajnoj nesreći obavestili roditelji povređene dece iz zaseoka Gornji Trnovac. Posle informacije o nesreći Dejan i Vesna su otišli u niški Klinički centar gde su i saznali za smrt ćerke.

Očeva slutnja

- Predosećao sam jutros da će se nešto dogoditi mojoj miloj jedinici. Jedno vreme je želela i veoma se radovala ekskurziji, ali se iznenada kako se ekskurzija približavala premišljala da li uopšte da krene. Ne znam zašto je odlučila da krene, ali mislim da je to verovatno zbog školskih drugova. U bolnici sam tri sata jurio da saznam bilo kakvu vest o svom detetu. Prvo sam bio na Odeljenju neurohirurgije gde su mi rekli da na dečjem odeljenju leži jedna devojčica. Otrčao sam tamo, međutim to nije bila moja Brankica. Tek u kapeli lekari su mi rekli da je moja jedinica umrla - priča kroz suze otac Dejan.

Kako kaže, juče ujutro pre nego što je odvezao suprugu Vesnu na posao, Brankicu su ostavili ispred škole. Brankica mu se na mobilni telefon poslednji put javila oko 6.45 sati i rekla mu da je autobus malo kasnio i da su izašli iz grada, posle čega je prekinula vezu i od tada se više nisu čuli.

- U kapeli mi nisu dali čak ni da je poljubim i poslednji put zagrlim. Kada sam ušao jedva sam je prepoznao. Bila je sva krvava po licu, leva noga bila je potpuno smrskana, a stomak uništen. Unakažena je načisto. Telo neću moći da dobijem pre ponedeljka, dok se obdukcija ne završi - kaže Dejan.

Dejanov brat Baja priča da su, kada su saznali da se desila nesreća, odmah seli u kola i otišli za Niš. Lekari su, prema Bajinim rečima, Dejanu i Vesni dali injekcije za smirenje kada su išli da identifikuju ćerku. Brankica je, prema njegovim rečima, trebalo u nedelju u porodičnoj kući da ima veliku proslavu svog 13. rođendana.

Dve verzije

- Ja sam sa svojim odeljenjem bila u prvom autobusu. Vodič je deci objašnjavao maršrutu putovanja i odjednom sam osetila strahovit udar, i u prvom trenutku nisam znala šta se desilo. Autobus je išao veoma sporo i imala sam utisak da će da se zaustavi - ispričala je novinarima na licu mesta nastavnica LJubica Drobnjak.

Jedan vozač u pritvoru

Vozaču „Niš-ekspresa“ Jovanu Jovanoviću iz Niša određen je pritvor do mesec dana, rekla je Tanjugu istražni sudija Opštinskog suda u Prokuplju Ivana Niketić. Ona je rekla da je uzrok nesreće nepropisno kretanje autobusa u koloni kojim su deca krenula u obilazak Resavske pećine. „Naložila sam obdukciju i vanredni tehnički pregled autobusa. Autobus koji je čeonim delom udario u autobus ispred je, prema podacima koji sam dobila, bio tehnički ispravan, a očekujem nalaz i za taj drugi koji je učestvovao u nesreći i koji je udaren“, navela je Niketićeva i napomenula da će tokom istrage biti obavljena i sva potrebna veštačenja ovlašćene institucije.

Niketićeva je kazala i da tokom istrage nije prikupila podatke prema kome je smrtno stradala Brankica Stošić prišla vozaču da bi ga poslužila bombonom jer joj je bio rođendan.

Roditelji i rođaci povređene dece novinarima su rekli da je „Brankici bio rođendan, a kako smo čuli, pored vozačkog mesta pronađeno je više bombona posle nesreće“.

Mezimica

- Kuku, šta mi se dogodi. Umesto da svojoj jedinici pravim proslavu i da se veselim, ja joj za njen rođendan spremam grob gde ću da je položim. Jao, šta dočekah - kaže kroz plač, držeći se glavu otac Dejan.

Oplakivanju se juče pridružio i deda Živorad kojeg su zbog smrti unuke pustili iz bolnice gde je na lečenju nedelju dana.

- Bila je moja mezimica i bila mi je sve na svetu. Poslušna, vredna, devojka za primer. Svako jutro kada bi mi pomogla odlazila bi u školu i od svoje kuće do centra sela gde je čekao autobus za Prokuplje pešačila po dva kilometra i po kiši i snegu. Nikada nije odbila da me posluša - plačući je ispričao deda Živorad.

I Reljinčani kažu da je Brankica bila izuzetno lepa devojka, veoma ljubazna, nasmejana i da se svima javljala. NJena najbolja drugarica Aleksandra, koja živi u blizini, s njom je poslednji put bila preksinoć oko osam uveče.

- Bile smo zajedno kod mene do pola devet uveče. Rekla mi je da žuri da opere kosu i da se spremi za sutradan. Na njoj se videlo da je bila jako tužna što ide na ekskurziju na svoj rođendan. Ali, rekla mi je da se ipak raduje zato što joj drugovi iz odeljenja sigurno spremaju neko iznenađenje - ispričala je Aleksandra.

Sahrana Brankice Stošić biće najverovatnije u utorak na seoskom groblju.

O Boze zasto se ovakve stvari desavaju?Ovakav mali ANdjeo zasljuzuje da zivi.

Najiskrenije saucesce porodici.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.