Izvor: B92, 28.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pozitivan primer u zdravstvu

Beograd -- Institut za mentalno zdravlje u Beogradu u potpunosti funkcioniše u skladu sa evropskim standardima, tvrde u toj ustanovi.

Na otvaranju kluba za pacijente i zaposlene u toj ustanovi u Palmotićevoj ulici najavljen je i početak više kampanja Ministarstva zdravlja i ukazano na trenutno najaktuelnije probleme društva Srbije, među kojima su alkoholizam i narkomanija.

Međunarodna organizacije za zaštitu prava osoba ometenih u razvoju kao da je zaobišla >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Institut za mentalno zdravlje u Pamotićevoj kada je govorila o zlostavljanju pacijenata i štićenika i katastrofalnim uslovima boravka pacijenata u tim ustanovama.

Za razliku od izveštaja o situaciji u ustanovama ovog tipa, koji je poslednjih nedelja uzburkao javnost, Institut u Pamotićevoj prikazuje drugu stranu medalje.

Ekipa B92 videla je da pacijenti borave u obnovljenim i čistim prostorijama, sobe su tople i prostrane, zajedničke prostorije adekvatno nameštene, a organizovani su i dnevni boravci za pacijente gde se oni bave kreativnim poslovima.

U dogradnju, renoviranje objekata i opremanje ove institucije u poslednjih nekoliko godina uloženo je više od 750.000 evra, kaže direktorka Instituta Dušica Lečić-Toševski.

Jedan od pacijenata rekao je da se u Palmotićevoj oseća zaštićeno, ali da ne želi da to bude jedini objekat gde neće slušati viceve o ludacima.

Iz tog razloga Srbiji je neophodna nacionalna kampanja protiv stigmatizacije psihijatrijskih bolesti, kako bi se promenila svest ljudi o tim bolestima, kaže ministar zdravlja Tomica Milosavljević.

On je dodao da odgovornost za mentalno obolele građane treba svi da snose, "jer je psihijatrija u zajednici prava psihijatrija, a izolovanost nije način da se smanje patnje obolelih ljudi".

Institut u Palmotićevoj dobiće i novo odeljenje. Na dva dograđena sprata biće prošireni kapaciteti i smeštena dnevna bolnica za adolescente. Otvaranje dograđenog dela zakazano je za kraj decembra.

Ministar je najavio i izradu nacionalnog programa za borbu protiv malignih bolesti "Srbija protiv raka" i rekao da će se Ministarstvo u narednom periodu maksimalno posvetiti borbi protiv alkoholizma i narkomanije, za koje kaže da su bolesti sa najvećim rastom u Srbiji.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.