Pouka kontramitinga

Izvor: Danas, 15.Jun.2016, 14:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pouka kontramitinga

Svako ko po Srbiji planira kontramitinge valjalo bi da se vrati u devedesete godine. Valjalo bi da se seti tragedija koje su direktna posledica huškanja naroda na narod.

Čuveni kontramiting koji je u decembru 1996. godine organizovao režim Slobodana Miloševića (SPS-JUL) na istom mestu gde su protiv izborne krađe protestovale pristalice koalicije "Zajedno" završio je pogibijom jednog učesnika i teškim ranjavanjem drugog u koga je, nasred Knez Mihailove, pucao član Socijalističke >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << partije Srbije. Krv se pre toga osećala u vazduhu, jer je režim preko svojih medija, plaćenika i podrepaša danima stvarao atmosferu linča. Za ljude sužene svesti postalo je normalno i logično da te šetače koalicije Zajedno treba "naučiti pameti". Kako drugačije nego silom, pesnicama, motkama, a bogami i pištoljima. I tako je i bilo. Milošević je iz cele Srbije autobusima dovlačio pristalice na obračun. Naravno da organizatori nisu preuzeli na sebe odgovornost za tragediju, naravno da time nisu ugušili proteste građana. Naprotiv samo su ih ojačali. A konačni ceh smo platili svi.

Ovo podsećanje nije bez razloga. Nekakve nevladine organizacije zvane "Anti-žuti" i "Dajte patku tati" najavljuju za petak protest u Novom Sadu kao odgovor na okupljanje Novosađana koji se ne mire sa partijskim smenama u Javnom servisu (RTV). Ima nekih nagoveštaja da se nešto slično planira i u Beogradu kao kontraaktivistima "Ne davimo Beograd". Ko stoji iza ovih nevladinih (vladinih) organizacija nije poznato, ali sam cilj okupljanja asocira na ono iz 1996. Idemo da ih "naučimo pameti".

Vladajućim strankama organizovanje kontramitinga je uža specijalnost. To smo gledali na lokalu u više navrata. Ali Novi Sad i Beograd, pa ni drugi veći gradovi nisu isto što i neka manja varoš. Svaka vlast mora računati na krtičku misao u velikim gradovima, na građane koji ne gutaju sve što im se servira. A serviraju se i razne gluposti, laži, nasilje. Na građane koji traže odgovore, koji traže odgovornost ne mogu se huškati stranačke pristalice, huligani i režimski mediji. Vlast je mandat dobila da rešava probleme, da jača pravnu državu, da stvara uslove za normalnu egzistenciju, a ne da pravi kontramitinge - da huška narod na narod, da priziva nesreću. Ako želi da zaustavi proteste građana, za to postoje jednostavni recepti. Neka za početak traže od policije i tužilaštva da reše slučaj rušenja u Savamali, neka kazne odgovorne i protesti će biti izlišni.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.