Izvor: B92, 13.Apr.2008, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nišu prete nestašice vode

Niš -- Nišu na leto prete nestašice vode zato što još nisu obezbeđena sredstva za saniranje oštećenog cevovoda od izvorišta Ljuberađe od Babušnice do Niša.

Cevovod je oštećen u velikim poplavama u novembru prošle godine. Iako su svi nadležni ministri obećavali da će obezbediti novac za popravku vodovodnog sistema, to još nije učinjeno. Zbog toga, Nišlije ovoga leta neće imati dovoljno vode.

Kada je oštećena fabrika vode u Ljuberađi i regionalni >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << vodovodni sistem, pojedini delovi Niša ostali su bez ispravne vode za piće.

Ovoga leta, kada potrošnja vode bude povećana, još gora sudbina može zadesiti sve stanovnike Niša.

Ukoliko sanacija cevovoda ne počne uskoro, javno preduzece "Naisus" ne može garantovati da će Nišlije uredno snabdevati vodom.

"Veći problem bi mogle da prouzrokuju, eventualno, neke nove velike padavine, koje bi u još većoj meri oštetile cevovod, pošto je on sada nezaštićen, ogoljen, u pojedinim delovima čak i visi u dužini od stotinak metara. Tako da moramo pod hitno krenuti sa tim poslovima", kaže Dragoslav Marković direktor JKP "Naisus".

Republička Vlada i Grad Niš obezbedili su novac za hitne popravke, ali za potpunu sanaciju cevovoda potrebno je oko 400 miliona dinara.

Kada je rukovodstvo Niša zatražilo obećani novac od nadležnih ministarstava za infrastrukturu i šumarstvo i vodoprivredu, kao i ministra

zaduženog za sprovođenje Nacionalnog investicionog plana, bilo je neprijatno iznenađeno odgovorom da novca nema.

Kako trenutno stvari stoje, u fontanama u Nišu ovoga leta neće biti vode.

Posle više neuspešnih pokušaja da se dobije odgovor u Ministarstvu za infrastrukturu zbog čega nema novca za popravku cevovoda, rečeno je da

u kabinetu tog Ministarstva nema nikoga, jer svi učestvuju u predizbornoj kampanji.

S druge strane, u kabinetu ministra Dragana Đilasa kažu da je predviđeno da se 40 miliona dinara izdvoji iz NIP-a ove godine, što ni približno nije dovoljno za popravku cevovoda.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.