Izvor: B92, 09.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nedoumice oko readmisije

Beograd -- UNHCR smatra da azilante sa Kosova ne treba vraćati u centralnu Srbiju ako za to nema jakih razloga.

Ugovorom o readmisiji, koji je nedavno potpisala sa Evropskom unijom, Srbija se obavezala da primi oko 60.000 svojih državljana koji ilegalno borave u zemljama Unije, uključujući i stanovnike Kosova. U resornim ministarstvima podržavaju takav stav i napominju da je povratak na Kosovo u nadležnosti UNMIK-a.

Ugovorom o readmisiji Srbije i EU nije predviđena >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << posebna procedura vraćanja stanovnika sa Kosova koji imaju državljanstvo Srbije.

Šef regionalne kancelarije UNHCR-a Lenard Kocalainen izjavio je da ljude koji su s Kosova otišli u zemlje zapadne Evrope ne bi trebalo vraćati u centralnu Srbiju, ukoliko za to, kako se izrazio, ne postoje jaki razlozi.

Direktor Vladine Službe za ljudska i manjinska prava Petar Lađević izjavio je za B92 da je preporuka UNHCR-a identična zvaničnom stavu Srbije.

"Sve one koji se po osnovu readmisije vraćaju, treba vratiti u ona mjesta odakle su došli. Oni koji su došii sa Kosova u zemlje u kojima se sada nalaze, treba vratiti na Kosovo. Ja pretpostavljam da ni one zemlje koji ih vraćaju neće ih vraćati u centralnu Srbiju nego na Kosovo. Pretpostavljam da će oni sarađivati u slučaju povratka na Kosovo sa UNMIK-om, jer je politički realitet takav", kaže Lađević.

Služba za ljudska i manjinska prava i Ministarstvo rada pripremaju strategiju kojom će uključiti sve državne institucije u proces regulisanja readmisije i zbrinjavanja povratnika.

Bojan Anđelković, iz Sektora za populacionu politiku Ministarstva za rad, za B92 kaže da resorna ministarstva još nemaju podatke o ljudima koji se sada vraćaju u Srbiju i na Kosovo, ali da je povratak u Pokrajinu isključivo pod kontrolom UNMIK-a:

"Oni ljudi koji se vraćaju na teritoriju Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija, morali bi i moraju da budu u nadležnosti privremenih institucija samouprave. U tom smislu, mi ne možemo snositi odgovornost za lica koja se vraćaju na tu teritoriju", kaže on.

Srbijia se Ugovorom o readmisiji obavezala da prihvati povratak onih srpskih građana koji su bez dokumenata ušli u Evropsku uniju, što se odnosi i na državljane trećih zemalja koji su direktno iz Srbije nelegalno došli na teritoriju država Unije.

Još ne postoji jedinstvena baza podataka za sve zemlje u kojima su državljani Srbije, ali je - prema proceni Saveta Evrope- reč o približno 60.000 ljudi.

Od 2003. godine u Srbiju je, prema podacima MUP-a, došlo nešto više od 15.000 povratnika, mahom Roma, Bošnjaka i Albanaca.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.