Ne paničite  na ispitima

Izvor: Blic, 04.Jun.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ne paničite na ispitima

Do kvalifikacionog ispita za srednjoškolce u Srbiji ostalo je još dve nedelje. Kao i prethodne godine, ima više slobodnih mesta nego kandidata, tako da nema razloga za strah. Mali maturanti imaju dovoljno vremena da sve zadatke pređu još dva do tri puta, kako bi dan uoči polaganja iskoristili da se odmore i psihički pripreme.

Psiholozi veruju da je veći razlog za eventualni neuspeh na kvalifikacionom ispitu trema i blokada, a manje neznanje ili nedovoljno učenje.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<
- Kraj osnovne i upis u srednju školu je izuzetno stresan period u životu svakog đaka. Đaci se prvi put u životu nalaze u situaciji da samostalno donesu jednu izuzetno važnu odluku. Sa svojih 13 ili 14 godina treba da razluče šta su njihove želje, a šta mogućnosti. Međutim, da bi se njihove želje realizovale, moraju da polože kvalifikacioni ispit i što je najvažnije ne smeju da pogreše - kaže za „Blic" Nevena Perić, školski psiholog.

Jako je važno, kažu psiholozi, da u roditelji budu uz svoju decu, ali da ih ne pritiskaju svojim očekivanjima. Najveći pritisak i tremu imaju odlični đaci jer se od njih „kiks" ne očekuje.

- Nije retkost da na ispitu „podbace" upravo najbolji đaci. Bilo je slučajeva da vukovci nisu osvojili nijedan poen na prijemnom. To mora da je jaka blokada jer samo to može biti objašnjenje za tako slab rezultat. Moje iskustvo kaže da oni na prijemnom više misle koga će razočarati, ako ne urade dobro, nego na same zadatke - objašnjava Nevena Perić.

Osim psihičkog pritiska, za nastanak treme bitan je strah od nepoznatog. Zato je jako važno da učenici do tančina budu upoznati sa pravilima koja ih očekuju na kvalifikacionim ispitima 18. i 19. juna.

- Mi smo prošle godine uveli simulaciju prijemnog ispita. Postupak je identičan onom koji ih očekuje na polaganju. Učenici dobijaju čak i identifikacione kartice, na koje naravno ne stavljamo pečate, na vrata škole stavljamo liste, nastavnici ih prozivaju, na stolovima ih očekuju žute koverte sa testovima... Na taj način oni sigurno na prijemnom neće napraviti banalne greške zbog kojih mogu biti diskvalifikovani, kao što se ranije dešavalo. Naime, učenik je na testu napisao svoje ime i prezime i šifru, a to nije dozvoljeno. Na probi mnogo vodimo računa o tim detaljima - priča Snežana Budimirović, direktorka Osnovne škole „Ivan Milutinović".

U školama napominju da od januara nastavnici srpskog i matematike veliku pažnju posvećuju pripremama i da su sve zadatke već provežbali. Uz dodatni rad kod kuće ne bi trebalo da bude problema. Ipak, većina roditelja nije želela da rizikuje pa su izdvojili sredstva za privatne časove.

- Vežbali smo u školi, radila sam kući i sad mi se čini da sve znam napamet, a opet me je strah. Kada vežbam i mislim samo na zadatke uopšte ne pravim greške, ali čim počnem da razmišljam da mi od toga zavisi da li ću upisati školu koju želim, ne umem ni najprostiji zadatak da rešim. Plašim se samo da mi se to ne desi na testu. Mama mi kaže da se opustim pa kako bude - ističe Tara Veselinović, učenica osmog razreda Osnovne škole „Desanka Maksimović".

Korisni saveti

1. Roditelji treba da ohrabre đake time da neće dobiti zadatak koji im je potpuno nepoznat.

2. Učenici bi i kući trebalo da urade probni test. Roditelji bi trebalo da izaberu 15 do 20 pitanja iz svih oblasti i simuliraju prijemni koji bi trajao kao i pravi ispit - dva sata.

3. Dan pred kvalifikacioni ispit deca ne bi trebalo da uče, već da se opuštaju.

4. Kad otvore test, prvo treba da ga pročitaju, a zatim da urade ono što im se učini najlakšim.

5. Ukoliko imaju bilo kakav problem na testu, ne treba da se ustručavaju, već da dignu ruku i zatraže pomoć dežurnih profesora.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.