Izvor: B92, 05.Jul.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NVO traže objašnjenja

Beograd, Bor -- Nekoliko nevladinih organizacija zatražilo je od predstavnika vlasti da objasne iz kojih razloga BIA prati njihove aktivnosti.

Podsetimo, na nedavno održanoj sednici skupštinskog Odbora za bezbednost, direktor Bezbednosno-informativne agencije Rade Bulatović rekao je da BIA prati rad nekih nevladinih organizacija.

U pismu upućenom premijeru Vojislavu Koštunici, predsedniku parlamenta Predragu Markoviću i predsednici Vrhovnog suda Republike Srbije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Vidi Petrović-Škero, nevladine organizacije traže objašnjenje na osnovu kojih podataka i obaveštenja je direktor Agencije zaključio da bi neke NVO mogle podrivati bezbednost u zemlji.

Pismo su potpisale nevladine organizacije Centar za kulturnu dekontaminaciju, Beogradski krug, Komitet pravnika za ljudska prava - YUCOM, Fond za Humanitarno pravo, Inicijativa mladih, Žene u crnom, Gradjanske inicijative i Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji.

Borski socijalisti najavljuju tužbu protiv Nataše Kandić

S druge strane, Opštinski odbor Socijalističke partije Srbije u Boru najavio je tužbu protiv direktorke Fonda za humanitarno pravo Nataše Kandić, zbog njene izjave da se funkcioner SPS-a u Boru ubio zbog saznanja da su u pećima borske Topionice spaljivani leševi.

Predsednik borskih socijalista Dragan Žikić izjavio je da je Kandićeva u emisiji "Klopka" na BK televiziji rekla da se sekretar Opštinskog odbora socijalista Dušan Nikolić ubio jer je znao da su u pećima RTB-a spaljivani leševi Albanaca sa Kosova.

Podstimo, Nikolić je 5. februara 2002. pred nekoliko očevidaca izvršio samoubistvo skočivši u peć borske Livnice. On je pored tog postrojenja ostavio oproštajno pismo u kojem je napisao "Za sve sam kriv ja, samo ja i niko drugi osim mene".

Nataša Kandić smatra da su svi koji imaju podatke šta se događalo sa leševima kosovskih Albanaca još u SPS-u, i da su BIA i MUP zatvorili sve podatke oko novih masovnih grobnica.

"Svi mogući svedoci oko zločina nad albanskim civilima su pod užasnim strahom i pretnjom, što samo pokazuje koliko je još u moći čitav Miloševićev sistem", kazala je Kandićeva.

Ona je podsetila da FHP ima saznanja i da su u Mačkatici spaljivani leševi kosovskih Albanaca i da je i tamošnje rukovodstvo negiralo takvu aktivnost zbog tehnologije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.