Maturski kadril

Izvor: Politika, 19.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Maturski kadril

Više od 5.000 maturanata u Srbiji zaplesalo je juče tačno u podne na trgovima sedam srpskih gradova. Štrausov kadril, čiji su prvi taktovi krenuli iz Ljubljane, otplesalo je istovremeno više od 70.000 vršnjaka koji su u 40 evropskih gradova na isti način proslavili kraj srednje škole. Na ovaj način maturanti će pokušati da obore Ginisov rekord u kategoriji najvećeg simultanog plesa. Prošle godine istovremeno je zaplesalo 23.628 evropskih srednjoškolaca, pa sve ukazuje da će rekord >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << biti oboren i da će i naši đaci ući u Ginisovu knjigu rekorda.

Pre početka plesa beogradske maturante su pozdravili Milka Andrić, pomoćnik ministra prosvete i sporta, Radmila Hrustanović, zamenik gradonačelnika i Vladimir Todić, gradski sekretar za obrazovanje. Zamenica gradonačelnika je poželela maturantima da budu uspešni kao Marija Šerifović, pobednica Evrovizije, a u to ime mnogi se nisu libili da se popnu na binu i otpevaju pobedničku pesmu. Pljusak koji se prolomio uoči početka plesa na Terazijama nije pokvario raspoloženje 2.012 plesača iz 18 škola. Nekoliko minuta pre 12 časova Beograđani su se uključili u slovenački satelitski radio, a ubrzo zatim začuli su se prvi zvuci kvadrila iz Štrausove opere "Slepi miš". Devojke u narandžastim i momci u crnim majicama, poređani u četiri kolone koje su se "otegle" od Palate "Albanija" do kraja Terazija, poklonile su se jedni drugima. Svi su se istovremeno naklonili, okrenuli, napravili lanac...

J. Kisin

* * *

Veoma ,,zagrejani" da sa drugovima iz još devet gradova Srbije i vršnjacima iz još četiri države obore Ginisov rekord u simultanom igranju kadrila, 240 maturanata iz šest pančevačkih srednjih škola okupilo se na centralnom gradskom trgu jedan sat pre početka plesa. Da ih obodri, po kiši i vetru, došlo je nekoliko stotina Pančevaca, javlja naš dopisnik M. Šašić.

Maturanti srednjih škola u Novom Sadu su juče, kako javlja naš dopisnik Slavoljub Živković, prvi put učestvovali u svojevrsnom spektaklu, održanom na Trgu slobode, kod Gradske kuće. Njihov trud uložen u dugotrajne probe kadrila uz Štrausovu muziku nije bio uzaludan, a nije bilo ni treme. Međutim, pred sam nastup, nenadano, crni oblaci koji su prekrili novosadsko nebo pretili su da ugroze manifestaciju. Ali, plesači su bili brži od kiše i hitrim okretima prkosili su oblacima, onako kako ih je naučila tokom desetodnevnih priprema koreograf Dubravka Dević sa svojim koleginicama.

,,Ples je zanimljiv, u toku igranja okrećemo se na sve četiri strane sveta i tako simbolizujemo zajedništvo sa ostalim vršnjacima iz evropskih zemalja. Ja sam rado pristala da učestvujem, a mislim da ubuduće koncept plesa može biti urađen sa još više mašte", rekla nam je maturantkinja Sanja.

Njen vršnjak Milan kaže da je prethodnih godina bila praksa da poslednji dan u školi među maturantima protekne uz trube, pivo, a neretko i pokoji incident.

,,Ovo je mnogo bolje, kao da je mene neko pitao. Na trgu ima mesta za sve koji žele da se vesele i lepo provedu ovaj dan", kaže on.

U Pirotu je oko 500 maturanata iz svih srednjih škola odigralo kadril i pridružilo se vršnjacima iz Evrope u obaranju Ginisovog rekorda u toj igri. Mladi Piroćanci su po pljusku izveli predviđenu plesnu tačku u Ulici Srpskih vladara u centru grada, javlja naš dopisnik Penčić Marija.

Kako javlja naš dopisnik Miloš Ignjatović iz Kragujevca ni njihove maturante kiša nije sprečila da plesom uđu u Ginisovu knjigu i da luduju uz "Molitvu" Marije Šerifović, na pravom prolećnom pljusku.

U Kraljevu tačno u podne na Trgu solunskih ratnika u Kraljevu, i ove kao i prethodne dve godine, maturanti iz sedam srednjih škola odigrali su kadril.

Za razliku od prethodnih godina, kraljevački maturanti ovog maja u pomenutoj igri nisu bili jedini u Srbiji već se igralo i u još desetak srpskih gradova.

U zvaničnom delu programa, na kraljevačkom trgu plesale 252 "četvorke" ili ukupno 1008 devojaka i mladića, javlja naš dopisnik M. Dugalić.

[objavljeno: 19.05.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.