Malinari prekinuli protest

Izvor: Blic, Beta, 14.Avg.2009, 09:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Malinari prekinuli protest

Malinari koji su protestvovali ispred zgrade Vlade odlučili su da juče, posle podne, prekinu protest, pošto su se sa predstavnicima Vlade dogovorili da 17. avgusta u Arilju održe sastanak o rešavanju problema otkupne cene maline, javila je RTS.



Sastanku u vladi prisustvovali su predstavnici Udruženja proizvođača jagodičastog voća Vilamet iz Arilja, ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić, državni sekretar Ministarstva poljoprivrede Željko Radošević >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i Ivica Tončev, savetnik zamenika premijera Ivice Dačića.

Oko 500 stotina članova Udruženja proizvođača jagodičastog voća "Vilamet” juče je protestvovalo ispred zgrade Vlade zbog lošeg stanja u poljoprivredi i otkupne cene njihovih proizvoda. Malinari koji su protest započeli prekjuče, a noć proveli u Nemanjinoj ulici, i juče su od Vlade zahtevali da akontna cena kilograma malina bude 160 dinara i da po izvozu tog voća podele dobit sa vlasnicima hladnjača.

Dragiša Terzić, predsednik Udruženja proizvođača jagodičastog voća "Vilamet” koji sa još četvoro kolega od početka protesta štrajkuje glađu, kazao je juče za "Blic” da će malinari nastaviti protest sve dotle dok se njihovi zahtevi ne ostvare.

- Mi smo juče zatražili sastanak sa premijerom i ministrima trgovine i poljoprivrede, a predstavnicima Ministarstva poljoprivrede predali smo zahteve za povećanje otkupne cene malina. Danas nam se obratio Milutin Mrkonjić, ministar za infrastrukturu, koji nam je obećao da će do kraja dana organizovati sastanak sa Cvetkovićem, Draginom i Milosavljevićem, ali od toga još uvek ništa nema - kazao nam je juče po podne Terzić i dodao da se štrajkači glađu za sada osećaju dobro.

Profesor Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu Zoran Keserović ocenio je juče da su zahtevi proizvođača malina da otkupna cena kilograma tog voća bude 160 dinara i da dele dobit sa hladnjačama od izvoza nerealne.

- Mislim da je realna cena malina za kilogram koju bi proizvođači mogli da dobiju od 1,2 do 1,3 evra - rekao je agenciji Beta Keserović.

Ministarstvo poljoprivrede saopštilo je juče da će organizovati sastanke udruženja poljoprivrednika i predstavnika prerađivačke industrije, kao i sastanak sa otkupljivačima, odnosno trgovcima i izvoznicima poljoprivrednih proizvoda.

Prolaznik prerezao vene

M. J. (57) iz Beograda presekao je juče oko 15 časova venu na levoj ruci u parku koji se nalazi ispod sedišta Vlade. Nezadovoljan čovek prišao je proizvođačima malina i rekao da ide u park da se ubije.

- Tetoviran čovek, sav u ožiljcima, prišao nam je i rekao da već pet godina čeka da mu se neko iz Vlade obrati. Dodao je da sada ide u park da prereže vene i sa torbom, u kojoj je bila gomila papira, uputio se ka parku. Čovek nije proizvođač malina i niko ozbiljno nije shvatio njegovu nameru - kaže Milutin Popović, proizvođač malina iz Arilja.

Nekoliko minuta kasnije M. J. se vratio do zgrade Vlade i ispred koridora policije srušio. Kolima Hitne pomoći prevezen je u Urgentni centar gde je zadržan.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.