Izvor: Blic, 09.Apr.2002, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Interpol rasvetljava trgovinu organima

Interpol rasvetljava trgovinu organima

LION, BEOGRAD - Interpol radi na rasvetljavanju problema ilegalne trgovine organima na Balkanu, ali u ovom trenutku nije u mogućnosti da javno saopšti saznanja do kojih je došao - rečeno je 'Blicu' u sedištu ove svetske policijske organizacije u francuskom gradu Lionu. Naš list se krajem prošle nedelje obratio Sekretarijatu Interpola u vezi sa feljtonom koji se upravo objavljuje, a u kojem se navodi da je Beograd jedan od centara >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ilegalne trgovine organa, posebno bubrega.

'Sa žaljenjem moramo da vas obavestimo da informacije o aktuelnim istragama koje vodi Interpol možemo tokom istražnog postupka da dostavimo samo zvaničnicima u policiji i ne možemo da ih damo na uvid javnosti', stoji u zvaničnom dopisu koji je Interpol uputio redakciji 'Blica'.

Dopis se završava rečima da 'zbog gore navedenog Interpol nije u mogućnosti niti da potvrdi, niti da demantuje navode iz tekstova na koje se odnose postavljena pitanja'. Povodom pisanja zagrebačkog 'Jutarnjeg lista', koji je proteklih dana objavio feljton o trgovini ljudskim organima na prostorima bivše Jugoslavije, pozvali smo Republičko ministarstvo zdravlja, u nameri da saznamo da li će zdravstvena inspekcija istražiti navode zagrebačkih novinara s obzirom da se u feljtonu pominju imena nekih privatnih klinika u Beogradu, kao i imena lekara koji posreduju u tom mračnom 'biznisu'.

Dr Zoran Maričić, pomoćnik u Republičkom ministarstvu zdravlja, kako smo juče saznali u Ministarstvu, mišljenja je da bi provera navoda iznetih u feljtonu moglo biti predmet interesovanja službi Ministarstva unutrašnjih poslova i, eventualno, Ministarstva pravosuđa.

- Etički komitet Srpskog lekarskog društva (SLD) raspravlja o etičkim aspektima različitih metoda lečenja, između ostalog, bilo je nedavno reči o kloniranju ljudskih ćelija, međutim to telo nema nikakve zakonske prerogative, niti njegov glas ima zakonsku težinu - kaže za 'Blic' prim. dr Zoran Milićević, predsednik beogradske podružnice SLD-a i član Etičkog komiteta. On podseća da je Etički komitet pre nekoliko meseci na deset adresa državnom vrhu uputio apel sa zahtevom da se što pre formira lekarska komora. Apel je, između ostalih, upućen i kabinetu predsednika SRJ dr Vojislava Koštunice, srpskog premijera dr Zorana Đinđića, potpredsednika srpske vlade dr Žarka Koraća i još nekoliko republičkih ministarstava, ali, kako kaže, 'odgovora nema'.

Naš sagovornik ističe da je lekarska komora 'mozak' lekarske profesije i organizacije u zdravstvu, a kako nje nema, upozorava on, 'zdravstvo praktično radi bez mozga, što znači da funkcioniše preko nižih centara. Kuda to vodi, govori i ova priča o trgovini ljudskim organima'.

- Trgovina ljudskim organima, ovog puta reč je o bubrezima, a šta je tu još u igri mi ne znamo, prava je slika do koje mere nam je zdravstvo razoreno - ističe u izjavi za 'Blic' imunolog dr Jelena Brković-Kavarić.

Ona je podsetila da je pre više od desetak godina, kada je kod nas počeo program transplantacije burega, prof. dr Vladimir Petronić, tadašnji direktor Urološke klinike KCS, sa svojim saradnicima pokrenuo inicijativu da se bubreg za transplantaciju uzima sa kadavera i da se formira lista potencijalnih donatora, dakle svako ko to želi može da zavešta svoje organe, a sa sobom nosi donatorsku karticu. Da je to zaživelo, smatra ona, danas ne bismo imali crno tržište ljudskih organa. M. Ivanović i Z.D.Marković Trgovina je izraz bede

- Trgovina delovima ljudskog tela izraz je bede i siromaštva ovog društva, ali i urušenosti lekarske profesije, koja je debelo nagrižena i korupcijom i kriminalom, jer je ovde o tome reč - kaže za 'Blic' prof. dr Žarko Trebješanin. On je ocenio da ne raspolažemo odgovarajućim mehanizmima i instrumentima koji bi sprečili dalje etičko propadanje celokupnog društva, pri čemu se to najteže ogleda u zdravstvu.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.