Izvor: B92, 24.Avg.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dobra voda u Savi

Beograd -- Završeno je prvo ispitivanje reke Save brodom-laboratorijum "Argus". Preliminarni rezultati pokazuju da je kvalitet vode u Savi dobar.

Sava je ispitivana na četiri mesta, od granice do Beograda, ispitivan je kvalitet vode i urađena su hidrološka i biološka merenja. U tom ispitivanju učestvovali su ministarstva nauke, poljoprivrede i kapitalnih investicija, kao i druge naučne institucije.

Uzorci koji se uzimaju iz Save, delom se ispituju na brodu, a >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << delom se konzerviraju i nose na ispitivanje u centralnu laboratoriju. Kvalitet vode odmah se ispituje: "Može se reći da je kvalitet vode reke Save u ovom periodu niskog vodostaja veoma zadovoljavajući. To kažem na osnovu preliminarnih analiza koje su urađene na brodu", kaže Nebojša Pokimica, član ekipe.

Stručnjaci smatraju da bi ovakva merenja trebalo raditi dva puta godišnje na Savi, Dunavu i Tisi. S obzirom na to da se ceo Beograd snabdeva vodom iz Save, najvažnije je da se zna kvalitete vode u celom toku reke: "Što se tiče reke Save, naš je kvalitet vode. Što se tiče drugih država, Bosne ili Hrvatske, to je plovni put, ali za naš interes je da kvalitet Save bude na što većem nivou", kaže Miroslav Nikčević, direktor Uprave za zaštitu životne sredine.

Uz kvalitet vode, važno je da plovni put ponovo postane prohodan za sve brodove. Ovim merenjima je utvrđeno da su problematični potezi na ušću Drine i u okolini Šapca.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.