Izvor: Blic, 09.Feb.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cena odlaganja

Cena odlaganja

Ima slučajeva kada se odlaganjem može ostvariti dodatna korist ili zarada, ali, u načelu, odlaganjima se samo povećava cena ili se povećava gubitak. Da bi se videlo zašto, potrebno je razlikovati špekulaciju od odlaganja. U prvom se slučaju ceni kada je najbolje nešto učiniti, bilo da je reč o trgovini ili o zaključenju nekog posla. Ili o donošenju neke političke odluke.

U slučaju odlaganja, reč je o promeni odluke. To znači da je neki >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << posao započet ili je neki proces u toku, pa se samo odlaže izvršenje posla ili donošenje konačne odluke. Ukoliko je u čitavu stvar uključeno više osoba ili partnera, jasno je da će oni ili tražiti naknadu od onoga ko je odgovoran za odlaganje ili će nastaviti da se pridržavaju prvobitnog plana, dok će onaj koji kasni morati da prihvati sve ono što su se drugi dogovorili ili su uradili.

Ovo je opšte zapažanje i može da se primeni i na politička odlaganja, recimo kao što je najnoviji zahtev Srbije da se odlože pregovori o Kosovu dok se konstituiše Skupština ili ne sastavi vlada. Time će se postići da će se Srbija u celokupni proces uključiti kasnije, ali se on sam neće zaustaviti. Tako da će svi drugi zainteresovani nastaviti sa započetim poslovima i doneće određene odluke, u čemu Srbija neće učestvovati. Kada se konačno Srbija priključi procesu, odluke koje su donete u međuvremenu biće veoma teško ili skupo promeniti.

Isto važi i za čitav proces reformi, za tranziciju i za integraciju u Evropsku uniju. Jedno je odlučiti da li je to dobro i kada bi bilo dobro, a drugo je odlučiti da jeste, pa odložiti preduzimanje mera koje tome vode. U prvom slučaju se bira između dva cilja, dok se u drugom odlaže ostvarenje izabranog cilja. Ovo drugo može slučajno da bude korisno, ali je u načelu trošak onoga ko odlaže.

Pišite, predlažite, naši stručnjaci će vam odgovoriti:

E-mail: redakcija@blic.co.yu



|

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.