Izvor: RTS, 24.Jun.2023, 17:29

Колико се разликују последње поплаве од оних из 2014.

Још се сабира штета од поплава, а до сада је пријављена штета за око 1.600 стамбених објеката. Исплата помоћи угроженима, како је најављено, требало би да почне средином јула. Министар за јавна улагања Марко Благојевић објаснио је у разговору за РТС ко све има право >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << на помоћ, али и колико се штета од јунских поплава разликује у односу на оне из маја 2014. године.
Министар за јавна улагања рекао је гостујући у Дневнику РТС-а да је процена да је штета причињена на 1.600 стамбених објеката, али да ће се коначан број знати тек након исплате државне помоћи за оштећене стамбене објекте.

Каже да право на државну помоћ за оштећени стамбени објекат имају власници оштећених стамбених објеката, а да су локалне самоуправе на терену и да ће такве објекте обићи.
“Власници треба да пријаве штету, да поднесу захтев за исплату помоћи и након тога је одговорност локалних самоуправа да за сваки тај случај спроведу поступак и да издају решење којим се признаје право на помоћ, којим се утврђује категорија штете на објекту и износ помоћи који у непосредној вези са категоријом штете“, рекао је Благојевић.
Навео је и да је влада усвојила програм обнове објеката, стамбених објеката оштећених у поплавама, а који предвиђа и износе помоћи по категоријама, сходно забележеној штети на стамбеним објектима.
"Ти износи су сада значајно већи у односу на износе државне помоћи у неким од претходних поплава, с обзиром на то да је у међувремену наступила промена цена на међународном тржишту грађевинског материјала, наступила је промена цена вредности радова, те та нова вредност, ти нови износи државне помоћи треба заправо да рефлектују тај раст цене“, објаснио је Благојевић.
Како је прецизирао, помоћ ће сада бити за 40-50 одсто већа у односу на то колика је била раније.
Обнова инфраструктуре Марко Благојевић је најавио и да ће се радити на обнови локалне инфраструктуре, и путне и комуналне, као што је и рађено сваки пут од 2014. године.
“Када су мостови на локалним путевима у питању, подсетићу да је од 2014. до данас подигнуто 140 нових мостова – и то мостова који су пројектовани према постојећим ризицима. То значи да су пројектовани тако да буду отпорни на све будуће такве поплаве. И ниједан од мостова који су подигнути након 2014. године није претрпео оштећења, без обзира на то што смо након 2014. године у неколико наврата имали нова плављења", истакао је Благојевић.
Истакао је да је од 2014. до данас влада определила средства у износу од близу 20 милијарди динара за финансирање интервенција на 786 локација у 98 локалних самоуправа широм земље.
Могу ли се последње поплаве упоредити са онима из 2014. Министар за јавна улагања сматра да нема места поређењу са поплавама из 2014. године.
"Прво тада је било поплављено 106 локалних самоуправа. Сада их има 56. Тада је било поплављено преко 22.000 стамбених објеката. Сада их има 1600. Једини параметар где има места поређању ове са 2014. годином, то је количина падавина. Имали смо случајеве, бројне, на територији наше земље, где се само за пар сати на земљу сручило и до 100 литара кише по квадратном метру, а 20 литара кише представља границу ризика", рекао је Благојевић.
Навео је и да имамо проблема са водотоцима и са канализацијом која нема апсорпциони капацитет такав да може да прихвати сву ту воду.
Цело гостовање министра Благојевића можете погледати у видеу на почетку текста

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.