Izvor: RTS, 05.Avg.2023, 06:16

Затворена Паунова 2 - пацијенти који се лече од болести зависности, остали без болнице

Пацијенти Дневне болнице за болести зависности "Примаријус др Бранко Гачић" у Пауновој улици изненада су остали без медицинске помоћи. Најосетљивији пацијенти, који се у оквиру породичне терапије лече од болести зависности, остали су без болнице. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
У великој згради у Пауновој 2, како је зову лекари, у скоро свакој просторији виде се пукотине. На појединим местима су толике да изгледа као да ће зид сваког часа пасти или да ће се обрушити плафон. Када је грађевински инспектор видео у каквом су стању подрум и темељи, лако је донео решење о затварању.
Међутим, то је отворило нове проблеме – где ће се стационарно и амбулантно лечити пацијенти одрасли зависници, поготово јер је лечење групно и породично.
Годишњи су одмори, па лекари за сада раде у малој згради преко пута у којој се лече деца зависници од 12 до 18 година.
"Ми смо отпустили све пацијенте зато што морамо да поштујемо ту одредбу из законских разлога. И оно што можемо, само смо настали да радимо диспанзерски. Конкретно ја радим два дана у недељи у диспанзеру, то је једно 10 до 12 прегледа које можемо да обавимо", објашњава др Мило Јокановић, заменик шефа Дневне болнице за болести зависности "Прим. др Бранко Гачић".
Кроз породичне терапије лечи се између 100 и 150 пацијената, а диспанзерски између 500 и 1.000 Дневна болница за болести зависности – први облик терапије у заједници, најмодернији и најскупљи вид лечења, отворена је пре 40 година. Скупштина града је 1982. године донела одлуку да се Институту за ментално здравље додели објекат на Бањици на неограничено коришћење. Потписан је и уговор у коме се Институт обавезује да одржава објекат.
И јесу док је било новца, a онда се пре пет, шест година каса испразнила, па су се за помоћ обратили и Граду и ресорном министарству. Како новац нису добили, зграда је све више пропадала. Недавно је из Града стигла вест да им се локација одузима. Понуђено је неколико других, али решења и даље нема.
"На годишњем нивоу се кроз програм породичне терапије лечи између 100 и 150 пацијената, а диспанзерски између 500 и 1.000 пацијената. Тако да смо ми сад дошли у једну, нажалост, доста лошу ситуацију да је неких 1.000 људи на годишњем нивоу остало без услуге. Наравно, неће остати, ми ћемо све то покрити, али нажалост губи се терапија у заједници што је недопустиво", поручује прим. др Ивица Младеновић.
"Ризикујемо да нам се 50 одсто пацијената из продуженог лечења пропије, врати у коцку, дрогу" Грађевинска инспекција наложила је да се објекат затвори, али је проценила да може да се реконструише, не да се руши. За то време зависници од алкохолизма, коцкања, дроге, лекова и интернета неће добијати адекватну терапију, а последице ће бити поражавајуће.
"Нашим програмом ми имамо успех на двогодишњем нивоу 66 одсто. То је изузетно велики успех, али уз клуб, продужене породичне групе и редовне контроле. Сада им се укидају клуб и продужене породичне групе, остаће контроле. Значи, хајде да преполовимо ту причу, то ће бити можда 30 одсто људи који ће успети да изгурају на мишиће. Ризикујемо да се 50 одсто пацијената из продуженог лечења пропије, врати у коцку, дрогу", упозорава Младеновић.
Институт је уложио приговор на решење грађевинске инспекције, а Министарство здравља обећало је у априлу да ће проблем бити решен до почетка јула. Тај рок је прошао, а пацијенти у Паунову 2 сада могу само на контроле.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.