Izvor: RTS, 04.Avg.2023, 21:12

Околина Книна тачка повратка Срба - избегле враћа жал за родним крајем, али и посао

Околина Книна је и тачка повратка Срба у те крајеве. Избегле враћа жал за родним крајем, али и посао. Брачни пар вратио се у село Ђеврске и започео породични бизнис, у туризму. Ове године премашио је 1.200 ноћења, а гости су углавном инострани.
Слободан >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Веселиновић, родом из Голубића код Книна, каже да то није био обичан рат, већ рат до истребљења, и да то боли. Боли их до те мере да је једино у тишини могуће сетити се ратних година.

Широм Хрватске у православним црквама служени су парастоси за страдале и прогнане Србе. Данас, у најстаријем манастиру далматинске епархије, у присуству људи из колоне.
“Мајка је возила трактор и избегла је тако што је и мене и сестру возила. Отац је био на ратишту. У неком периоду је он после пар дана стигао нас и тако смо изашли у Србију“, наводи Дуско Матијевић, избеглица из Ђеврске код Книна.
Душко Лакић, избеглица из Горњег Карина, сведочи да чак три дана није јео ништа у колони.
“Тако до Срба, ту сам најпре јео нешто. Петнаест дана смо путовали до Београда“, додаје Лукић.
Слободан поручује да су ово тешки дани. “Дани туге, видите да ни сада не може да се суздржи да се жали ово што имамо, што је било наше“, каже Слободан.
Жал за родним крајем у Далмацију је вратио Дражана Шарића, који је у Немачку отишао неколико година пре рата.
"Овде да би неко дошао живети, ко се овде није родио, то је стварно тешко, јер он би вероватно рекао шта ја овде да радим? Овде је превише вруће, овде има пуно смреке, пуно камена, ја ништа не могу направити. Али овај мир, ова тишина и ова опуштеност, овај рај и природа то је то", наглашава Дражан Шарић.
Добро разрађен сеоски туризам, гости углавном инострани Данас у Ђеврскама код Книна има добро разрађен сеоски туризам. Ове године премашио је 1.200 ноћења, а гости су углавном инострани.
"Чак смо ове године госте имали из Канаде, из Мексика, што сам се стварно јако одушевио. Ове ми године постаје мало већи проблем Французи, зато што француски никако не причам, чак нам и сутра поново долазе нови Французи, јутрос су отишли. Али добро, и они занју енглески, ја са мојим енглеским се са њима упознам", додаје Дражан.
По последњем попису, у Книну живи нешто више од 20 процената Срба, а 1991. године чинили су око 80 одсто становништва.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.