Izvor: RTS, 03.Avg.2023, 20:00

Пуч у Нигеру – још једна криза због које се Запад зноји

Недељу дана после војног удара, Нигер је отворио границе. Сједињене Америчке Државе евакуишу део особља амбасаде и њихове породице, Француска и Италија евакуишу своје држављане. Светска банка обуставља исплате за све операције у земљи. У Нигеру, оцењују агенције, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << расте непријатељство према Западу, и све је већа наклоност према Русији.
Крхки афрички регион Сахел последњих година захватила је епидемија војних пучева. Од Малија до Судана, Нигер је једини имао западног савезника за председника. До прошле седмице, када је јединица генерала чију је смену председник планирао, свргнула председника. Војска је пуч подржала.

"Национални савет је преузео власт без крвопролића, није било ниједног изгубљеног људског живота. У наредним данима смо се уздржавали од било каквих репресивних акција против присталица бившег режима. Нико није ухапшен, они су и даље уживали слободу кретања и изражавања. Отворени смо за дијалог са свима како бисмо заједно могли да ствримо услове за мирни пренос власти", рекао је генерал Абдурахман Чијани, шеф председничке гарде и самопроглашени вођа пуча.
Мирно решење пожељно, рат се не искључује Свака евентуална војна интервенција у Нигеру била би објава рата. Тако лидери војних хунти у Малију и Буркини Фасо одговарају на ултиматум Економске заједнице западноафричких држава, да не искључују употребу силе, ако војска не врати на власт свргнутог председника.
"Ако бисмо могли да имамо мирно решење и повратак на уставни поредак у земљи, то би била наша најпожељнија опција, али морамо се припремити и за сваку другу могућност. Последња опција било би планирање могуће војне интервенције ради поновног успостављања уставног порекла у Нигеру", навео је Абдел Фатах Муса, комесар ЕКОВАСА за политичка питања, мир и безбедност
Заједница је претходно замрзла средства Нигера у регионалној централној банци и увела санкције. Исто чини и Афричка унија, али и западне земље и међународне организације. Трећа најсиромашнија земља света богата је уранијумом који одлази Французима. Грађани на санкције одговарају антизападним демонстрацијама. На протестима испред француске амбасаде, доминирале су руске заставе.
"Нигер је исто тако чвориште за француске миротворне операције у Сахелу, нарочито од кад су њихови војници морали да напусте Мали и Буркину Фасо. Имамо и САД које имају базу дронова и неколико хиљада америчких војника у тој земљи. УСАИД је велики донор у Нигеру, две милијарде годишње, што за једну од најсиромашнијих земаља није минорно. Што се тиче Русије, она је задовољна било каквом безбедносном кризом због које се Запад зноји", каже Вук Вуксановић из Београдског центра за безбедносну политику.
Кремљ позива на повратак уставног поретка Кремљ је позвао на повратак уставног поретка у Нигеру, али Москва у Африци последњих десетак година обнавља утицај, на крилима антиколонијалних осећања. По иступању из житног споразума, на самиту Русија–Африка уследило је обећање о бесплатном житу.
"Главни театри ривалитета између великих сила тим редом су Источна Азија, Персијски залив и Европа. Африка је битна због тога што је близу и Европе и Блиског истока и Азије преко Индијског океана. Имамо 54 чланиве УН, у 21. веку ће бити најмногољуднији регион а исто тако има и минерале за нове технологије", објашњава Вуксановић.
И док су руски званичници према пучу у Нигеру уздржани, шеф плаћеничке групе Вагнер пучистима нуди своје услуге. Пригожинова приватна војска већ је присутна у Африци, од Либије до Мадагаскара. Африка Русији и Украјини нуди мировну иницијативу, која осим безбедносних гаранција за све стране предлаже и суспензију налога Међународног кривичног суда за хапшење Путина.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.