Izvor: RTS, 07.Jul.2023, 18:45

Игра мачке и миша – како да надгледате и заштитите децу на друштвеним мрежама

Прекомерно коришћење интернета и утицаји друштвених мрежа означени су као озбиљна претња за психичко здравље деце и омладине, па су све популарније апликације за родитељски надзор деце на интернету. Министарство информисања и телекомуникација преко платформе >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << "Паметно и безбедно“ промовише подизање дигиталне писмености и културу безбедног коришћења интернета.
Деведесет осам одсто припадника младе генерације користи мобилни телефон као примарно средство информисања, мање од половине њих гледа вести на телевизији, док новине чита свака десета млада особа, показују истраживања.

Родитељи су све више изложени притиску друштва да деци што пре дају мобилни телефон на коришћење. Поред апликација за надзор деце, које су лако доступне, и друштвене мреже и платформе нуде родитељима опције за безбедан боравак деце на интернету.
“На пример, када се кликне на профил детета на Тиктоку, оде се у подешавања на опцију 'Дигитално благостање' и родитељи користећи ту опцију иду на 'рестриктов мод' где се ограничава садржај”, наводи Катарина Јонев, стручњак за безбедност деце на интернету.
Појашњава да је добар однос и комуникација родитеља са дететом кључна, као и да креће у најранијем периоду.
Помоћ и подршку родитељима пружа и држава кроз национални контакт центар за безбедност на интернету “Паметно и Безбедно”.
"Сви грађани могу да добију савет, информацију, техничку подршку, али и да пријаве дигитално насиље када су у питању малолетне особе. Значи свако дете, ученик, родитељ, наставник може да пријави уколико неко дете трпи злостављање онлајн. Ако му неко прети, уцењује, ако га вређа. Такође, може да се пријави вршњачко насиље путем интернета“, истиче Емина Љајић Бековић из овог центра.
Највише пријава односи се на вршњачко насиље Платформа је повезана са свим релевантним институцијама у држави, полицијом, тужилаштвом, Министарством просвете и центрима за социјални рад.
“Највише имамо пријава које се односе на вршњачко насиље. Ту су претње, уцене, преваре и највише нам родитељи пријављују случајеве када је у питању прекомерна употреба интернета”, навела је Љајић Бековићева.
И поред свих апликација и платформи за котролу садржаја на интенету стручњаци упозоравају: данашња деца су на високом нивоу технолошке писмености и често заобилазе мере родитељске контроле. Будите спремни на игру мачке и миша.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.