Izvor: RTS, 07.Jul.2023, 12:29

Британско државно здравство бори се за опстанак, премијер Сунак има план

Британско државно здравство обележава 75 година постојања. Некада глобално престижна институција, рођена на рушевинама нацистичког бомбардовања, данас се бори за опстанак.
Британско државно здравство драгуљ је у круни прве лабуристичке владе >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << после Другог светског рата.

Деценијама је било узор сличним здравствима широм света. Но, после пандемије, због економске кризе, инфлације и све већих трошкова живота, времена су се драматично променила.
Државно здравство је институција, којој Британци и даље највише верују.
Зато не чуди што му је кантерберијски надбискуп Џастин Велби посветио службу захвалности.
Престолонаследнички пар припремио је слављеничку чајанку. Почасни гост била је Нај Томас, прва беба НХС-а. Тврди да државно здравство сви "доживљавају здраво за готово, док оно пуца по шавовима".
Истрага пропуста Владе током пандемије Званична истрага пропуста власти током пандемије почела је 13. јуна.
На годишњицу смрти прве жртве ковида 19 у Британији, адвокат породица преминулих од ковида Амер Анвар подсетио је да је током пандемије преминуло преко четврт милиона људи.
"Наше вође оптужене су да су руководиле вртешком хаоса. Они, који су изгубили највољеније, неће да више буду сами у свом јаду и ова истрага треба да расветли истину", нагласио је Анвар.
Председавајућа истрагом Хедер Халет уверава рођаке жртава да ће, када буду видели резултат њеног рада, "схватити да је њихов губитак признат и поштован".
Приликом саслушања током истраге британски премијер од 2010. до 2016. године Дејвид Камерон признао је да је његова влада "много више времена утрошила на опасност од пандемије грипа, него на могућност других врста респираторне пандемије, као што је био ковид".
Британски министар здравља од 2018. до 2021. године Мат Хенкок потврдио је истражитељима да је "та погрешна доктрина изнедрила је многе проблеме, који су отежали одговор на пандемију".
"Дубоко жалим због последица", рекао је Хенкок, који се у међувремену из владе преселио у звезде телевизијских риалити програма.
Истрага је пре само два дана добила на увид и све текст поруке бившег премијера Бориса Џонсона.
Сунаков план Британски медицински радници сагорели су у пандемији. Преуморни и разочарани, траже боље услове рада и веће плате.
Штрајкови су бројни, преговори са владом због антиинфлаторне политике тешки и спори. Грађани се питају шта би данас рекао оснивач државног здравства, легенда велшких лабуриста Нај Беван?
"Нај Беван је решио ту квадратуру круга тако што је џепове лекара напунио златом. Штедро је плаћао је најбоље лекаре", објашњава професорка историје медицине Универзитета у Ворику Роберта Бивинс.
Милијардер Риши Сунак тврди да има план.
"План почива на три принципа – обучи, задржи и реформиши. Удвостручићемо број лекара на обуци до 2031. године. Фокусираћемо се на специјализације, којима мањкају лекари. Обучаваћемо преко двадесет четири хиљада медицинских сестара и бабица годишње више него до сада. Удвостручићемо обуку лекара опште праксе. Временом ћемо тако смањити потрошњу на хонорарне медицинске раднике за десет милијарди фунти. Неће нам бити потребна ни радна снага из иностранства", тврди британски премијер Риши Сунак.
Премијер међутим није могао да се сети када је последњи пут користио државно здравство.
Грађани сматрају да ће план Владе пасти у воду истог секунда када се лабуристи на изборима следеће године буду вратили на власт.
Иронично, њихов задатак биће да спасу сопствено чедо од постепене приватизације.
Седамдесет пет година од настанка НХС-а, Британци се питају да ли ће доживети стоту.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.