Izvor: RTS, 05.Jul.2023, 13:01

Велико невреме с градом у Златиборском и Моравичком округу - страдали усеви, поплављени објекти

Невреме праћено јаком кишом, ветром, понегде и градом захватило је јуче поподне и синоћ делове Златиборског и Моравичког округа. У Ужицу је јака киша падала више од сат па су се излили бујични потоци. И у ивањичким селима падао је град и уништио пољопривредне културе. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Јака киша падала је и у Пожеги и Прибоју.
И дан после невремена поток у делу где је у цевима се не смирује, а у неколико делова града и околини тек почиње уклањање муља и свега што су потоци ноћас донели. У Волујцу је поплавио фарму кока носиља, куће, помоћне објекте и дворишта.

"Видите да је поплавило све до оне старе куће, ушло у шталу, а овде има мостић и ту је донело балване и пањеве и затворило, па је вода отишла низ пут", наводи Слободан Стојић из Волујца.
У граду су страдали локали. Коштички поток је за десет минута порастао метар у делу који је у цевима и излио се на пословне објекте.
"Само десет минута да ми машина прочисте да уђем доле, јер је радња пуна или има метар, електронске ваге, то је штета не знам ни колико. Не могу да уђем и не могу да добијем машину", жали се Радиша Петровић, предузетник.
Надлежни кажу да раде по приоритету.
"Имамо објекте у које је само привремено ушла вода и ту се ради о неких двадесетак објеката, што су грађани пријавили. Што се тиче објеката у које је ушла вода, а ради се о привредним објектима то је петнаестак који су на овој локацији и имамо продор воде у стамбене зграде. Приоритетан задатак је чишћење муља, велике количине која се налази на јавним површинама и у стамбеним зградама да би могло да се заврши црпљење воде и да се изврши дезинфекција објеката", објаснио је Зоран Милитаров из Градског штаба за вандредне ситуације.
Велика штета на усевима и путевима  Ивањичка села у јеку бербе малине захватио је град.
"Ухватило је и уништило све а таман су малине стигле за брање", истиче Мишо Марковић из Опаљеника.
Град је, према речима Срећка Алексића из МЗ Кушићи, причинио велику материјалну штету на усевима у тим засеоцима.
"Једним делом није захватио град, али је била обилна киша и направила велике штете на путевима", наводи Алексић.
Док се отклањају последице невремена сви стрепе од нових падавина, а у Ужицу је јуче само за сат пало око 40 литара кише по метру квадратном.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.