Izvor: RTS, 24.Jun.2023, 21:01

Животић за РТС: Вагнер формиран уз помоћ државе, могуће несагледиве последице на фронту

Јевгениј Пригожин је зауставио трупе "Вагнера" и договорио се са Лукашенком да деескалира ситуацију. Професор Филозофског факултета Александар Животић рекао је за РТС да је дошло до побуне приватне војске, а сукоб на линији Пригожина и врха руске армије, односно >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Министарства одбране, траје већ неколико месеци. Евидентно је да ће самовоља у једном моменту доживети ерупцију и стварају се ситуације које је немогуће контролистати, напоменуо је Животић.
Шеф "Вагнера" Јевгениј Пригожин је, после разговора са председником Белорусије, прихватио да заустави кретање конвоја "Вагнера" према Москви и да допринесе стабилизацији ситуације.

Професор Филозофског факултета Александар Животић, гостујући у Дневнику РТС-а, рекао је да је до некаквог споразума дошло како последње вести говоре, а потврђује и сам Пригожин.
Међутим, Пригожин није потврдио да је Лукашенко био посредник и саопштио је да се његове трупе враћају у своје логоре.
Појављују се и нове спекулације шта садржи тај споразум, појавила се вест да је Пригожину обећано да ће се "питање Герасимова и Шојгуа решити“. Шта то значи и колико је тачно – видећемо, напомиње Животић.
Пуч или побуна Према његовим речима, јасно је да је дошло до отворене побуне приватне војне компаније, једне велике бројне и добро обучене и опремљене приватне војске која је формирана уз помоћ државних власти и руских војних органа.
"Ово је пре свега побуна приватне војске која је отпочела јуче по подне, после једног инцидента, не знамо да ли се он заиста десио, да ли је у питању провокација или је резултат постојећег сукоба на линији Пригожина и врха руске армије, односно Министарства одбране", истиче професор Животић.
Пригожин отворено критиковао војни врх Наводи да тај сукоб траје већ неколико месеци, почео је у време борбе око Бахмута, где је Пригожин отворено критиковао војни врх због начина на који се воде војне операције. Жалио се да његови људи не добијају довољно муниције, жалио се на сам начин како борбена дејства изводе руске оружане снаге, пре свега ваздушно-десантне јединице.
Касније се, како каже, претворио у отворенији сукоб, око чувеног обраћања када је говорио о "фантомском веселом деди", да би дошло у фазу да сам Пригожин критикује Министарство одбране, да њихова саопштења о дешавањима на фронту сматра лажним, да у више наврата хвали украјинску армију и да све отвореније упире прст у војни врх.
"Јуче је дошло до ескалације, његове трупе су покренуте са самог фронта, стигли су током ноћи до Ростова, видели смо упад у команду Јужног војног округа, видели смо да су поред њега и заменик министра одбране и заменик начелника Војне обавештајне службе – што говори о озбиљности ситуације у Ростову", додаје Животић.
"Ми не знамо шта се десило и којом линијом су наређења ишла. Сами погранични органи нису правили проблеме приликом уласка трупа у Ростовску област. Рекао је да се са војском Вагнер није сукобио, рекао је да они неће сметати даљем вођењу операција, да држе под контролом град, војне објекте у граду, али да се неће мешати у дневне активности", каже он. 
Животић каже да то говори о незгодној ситуацији, када уђете у војни сукоб на начин на који је Русија ушла са Украјином па се испостави да немате људи па се ангажује масовна приватна војска појављују се проблеми у ланцу командовања, евидентно је да ће самовоља у једном моменту доживети ерупцију и да ће се створити ситуације које је немогуће контролисати.
Процењује се да "Вагнер" има до 50.000 веома добро наоружаних људи. 
Побуна и даљи ток рата Животић каже да је повлачење Вагнерових снага из Бахмута и околине почело пре месец дана, завршило се почетком јуна и оставиће велике последице по стабилност Русије и односе војног и државног руководства. 
"На самом фронту не знамо како ће се то одразити. Украјинске снаге на источном делу фронта искористиле су метеж и кренуле у озбиљније наступање, а на југу, како вести говоре, воде активну одбрану", рекао је Животић. 
"Ако се овај метеж на било који начин буде прелио на трупе на фронту, оставиће несагледиве последице", закључио је Животић.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.